Vršnjačko nasilje

Vršnjačko nasilje nije strano u Hrvatskoj, a ovo je dokaz koliko može eskalirati ako se ništa ne poduzima. Leon je ispričao što se njemu dogodilo.

Za vikend je grupica nasilnika pretukla 15-godišnjeg Leona iz Dugog Sela, a cijeli je slučaj završio u medijima. Ispada da se radi o ekipici nasilnika koji već neko vrijeme rade nerede u tom mjestu. Čak niti sada, nakon što su pretukli Leona bez ikakvog razloga, policija ih i dalje nije uhvatila, iako imaju ideju tko bi oni mogli biti. Za HRT je Leon ispričao što mu se dogodilo i ovo je samo dokaz koliko vršnjačko nasilje može biti potresno i eskalirati do toga da bude kobno. Sve je krenulo zadirkivanjem i pitanjima poput 'zašto ima dugu kosu', 'za koga navija' i 'je li kršten'. Leon i njegova ekipa nisu nikoga dirali i družili su se na školskom igralištu, a ova im je ekipa prišla s očitim razlogom da naprave nered. Nakon što je pokušao nazvati policiju, uzeli su mu mobitel i napali ga. 'Počeo sam vaditi mobitel i tipkati broj policije kad mi je taj jedan s bandanom pokušao uzeti mobitel iz ruke. Ja mu nisam dao i nakon toga je nastupio prvi udarac nakon kojeg sam bio jako ošamućen i ne sjećam se više ničega osim još par udaraca'. Ima ozljede oka i vilica, a kako kaže: 'Za oko nije teška, nisam trebao šivanje. Vilica mi je puknula na dva dijela', ispričao je za HRT.

Slika nije pronađena 'Ne želim više šutjeti... Cure u školi me maltretiraju!' HELP

Ako imaš dugu kosu ili izgledaš malo drugačije, postaješ meta. Nažalost. Vršnjačko nasilje u Hrvatskoj je u porastu, rekli su iz Ureda pravobraniteljice – i to samo znaju po broju slučajeva koji su prijavljeni, a sigurno ima i dobar broj onih koji nisu prijavljeni. Takvo ponašanje nema opravdanja niti u ovom niti u bilo kojem drugom slučaju.

Vršnjačko nasilje Hrvatska slučaj dugo selo

Još vijesti