Mean Girls

Kao tinejdžer zasigurno ste se često puta susreli s kritikama starijih generacija, kako ste preosjetljivi i lijeni.

Oni najbezobzirniji možda su vam rekli kako nemate pojma o ničemu i kako su djeca i mladi u njihovo vrijeme bili tisuću puta bolji. Oni jednostavno misle, što bi to vama uopće moglo nedostajati? Imate račune koje vam plaćaju roditelji, osiguranu hranu, odjeću i krov nad glavom, najnovije mobitele i tehnologiju i još se stalno nešto žalite.

Tinejdžersko je doba samo po sebi vrlo izazovno razdoblje života, no iz nekoliko vrlo jednostavnih razloga biti tinejdžerom danas je puno teže i izazovnije nego što je to bilo pred par desetljeća dok su vaši roditelji to bili.

Zašto je teže danas biti mlada osoba, nego što je to primjerice bilo pred 30 godina? Saznajmo u nastavku.

1. Svaka glupost koju napravite ostaje zauvijek dokumentirana

Tinejdžeri su uvijek tinejdžeri. To što se neki „boomer“ danas žali na ponašanje mladih, ne znači da se nekad nije ponašao potpuno isto. Samo razlika je to što su se njegove greške i nepodopštine zaboravile. Svaka glupa stvar ili nepodopština koju današnji tinejdžeri naprave može biti dokumentirana. Uvijek netko snima što se kasnije podijeli na društvenim mrežama pa ostaje zauvijek zapamćeno. Možda su vaši tata ili mama imali kakve divlje epizode i pustolovine iz svoje mladosti, međutim - ako vi danas ponovite isto i nađe se netko s mobitelom u blizini, to bi vas stvarno moglo pratiti do kraja života.

2. Nezdrava i previsoka očekivanja

Iscrpljujuće je biti tinejdžer. Možda kao nikad prije na današnjim tinejdžerima se vrši pritisak da budu odlični, da idu na razna natjecanja i budu na tisuću i jednoj izvanškolskoj aktivnosti, kako bi mogli upisati dobru srednju školu ili konkurirati kod upisa za fakultet. Ljestvica je danas podignuta baš visoko i nije kao nekad da ćete se samo s dobrim ocjenama moći upisati kud želite. Da ne zaboravimo i roditelje koji vole na društvene mreže stavljati slike pohvalnica i priznanja te se redovito hvaliti sa uspjesima svoje djece, koja onda osjećaju pritisak da sljedeći puta moraju još bolje i još jače.

3. Razvijanje kompleksa

Društvo je vrlo orijentirano na društvene medije i mreže. Sve se objavljuje na Instagramu, Snapchatu, TikToku, Instagramu ili Facebooku gdje se nameću određeni standardi ljepote, onoga što je cool i lijepo ili onoga što to nikako nije. Mladi ljudi stoga žele dostići te standarde, izgledati, ponašati se poput onih osoba koje prate na mrežama. To dovodi do nesvjesnog razvijanja kompleksa da nisu dovoljno dobri pa čak i do točke sloma ili neke vrste problema s mentalnim zdravljem. Toga nekad nije bilo, vaši su roditelji jedino mogli uživati u posterima slavnih glumica ili pjevačica i definitivno se nisu osjećali loše, jer nisu moglo skrolati po društvenim mrežama i svakodnevno biti izloženi svim „savršenostima“, koje se danas nameću.

4. Problemi s mentalnim zdravljem

I nekad su djeca zasigurno imala problema s mentalnim zdravljem, no taj problem nije bio toliko osviješten kao u sadašnje doba. Danas djeca imaju veći rizik suočiti se s mentalnim zdravstvenim problemima, kao što su anksioznost, stres ili depresija. To opet može biti posljedica različitih faktora, poput pritiska zbog škole, natjecanja, budućnosti ili povećanih očekivanja koje okolina od njih ima.

zašto je današnjim tinejdžerima teže biti tinejdžer je teže tinejdžeri i boomeri kako je danas teže biti tinejdžer izazovi tinejdžerskog života

Još vijesti