Bolnica Brestovac

Ispričana kroz godine, jedna od najljepših ljubavnih priča dolazi nam iz samog srca Zagreba, gdje su se sudbina Ljerke Šram i Milivoja Dežmana ispreplele na jedinstven način.

Obitelji Dežman i Šram bili su susjedi od najranijih dana, dijeleći svoje živote na križanju Mesničke i Streljačke ulice. Uprkos rastanku u mladosti, ta dva srca nisu prestala kuhati tajanstvenu ljubavnu priču.
Dok je Ljerka krenula stazom glumačke karijere, Milivoj je hrabro koračao putem medicine. Praznici nakon fakulteta donijeli su neočekivani preokret - Ljerka, djevojčica iz susjedstva, sada je bila najpoželjnija dama u Zagrebu. I dok su drugi udvarači redom bivali odbijeni, Milivoj je zadržao posebno mjesto u njezinu srcu, gdje je tinjala davna ljubav iz djetinjstva.


Kao i u svakoj legendarnoj ljubavnoj priči, put do zajedničke sreće nije bio bez prepreka. Ljerka je, na kraju, izabrala drugog supruga, a razlozi su bili razumljivi. Dežman je rijetko dolazio u Zagreb zbog studija, dok su Ljerku svakodnevno okruživali obožavatelji.
Vrijeme je prolazilo, životi su se odvijali različitim smjerovima. Milivoj se vratio kao ugledan liječnik, a Ljerka je dosegla vrhunac svoje glumačke karijere. Kada se otkrila nevjera u njezinom braku, otvorila se prilika za obnovu njihove veze.

Milivoj Dežman

Međutim, idila nije potrajala. Tužna vijest o Ljerkinoj bolesti, tuberkulozi, potresla je Zagreb. Dežman je posvetio svoje znanje i vještine kako bi pomogao voljenoj ženi, a ljubav prema njoj motivirala ga je da izgradi bolnicu. Bolnica u Brestovcu na Medvednici otvorena je 22. svibnja 1909., a Ljerka je postala jedna od prvih pacijenata, dok je Dežman preuzeo ulogu prvog ravnatelja.

 

Bolnica Brestovac

Nakon dugotrajne borbe, Ljerka je preminula u Milivojevim rukama 27. studenog 1913., ostavljajući svijet u dobi od svega 39 godina. Unatoč vremenu koje je prošlo od njezine smrti, njihova ljubav i dalje žive u knjigama, starim pričama i našim mislima.
Brestovačka bolnica, koja je bila svjetionik ljubavi izgrađen između njih, kasnije je postala vojna bolnica gdje su preminuli mnogi vojnici. Danas kruže priče o napuštenoj bolnici na Medvednici, u kojoj noću lutaju duše preminulih, no mi više volimo čuti legendu o Brestovačkoj bolnici - građenoj iz ljubavi, čija je svjetlost i dalje sjaji.

 

Ljerka Šram Milivoj Dežman ukleta bolnica medvednica

Još vijesti