Pametna djevojka

Uvijek mislimo „ma riješit ćemo mi to samo tako“ i onda krenemo rješavati i onda odjednom više ne ide baš „samo tako“. Takve su upravo i ove zagonetke. Čine se lagane, ali kada kreneš tražiti pravi odgovor, mogla bi malo zablokirati.

Zagonetke smo krenuli rješavati još u osnovnoj školi, a kasnije nažalost nisu više dio nastave, ali super su stvar za malo zagrijati moždane vijuge. Sakupili smo 8 zagonetki koje se na prvu čine jednostavne, ali onda kada treba dati točan odgovor, neće baš svima uspjeti. Samo se trebaš koncentrirati, uključiti mozak i razmišljati u svim smjerovima – i doći ćeš do rješenja! Daj si vremena i dobro razmisli, samo nemoj odmah odustati i gledati rješenje. Rješenja svih zagonetki ti stavljamo na sami kraj članka, da možeš provjeriti koliko imaš točnih kada ih sve riješiš. Zapisuj negdje rješenja i čekiraj na kraju što si znala, a što si fulala jer su sva rješenja otkrivena zajedno - pa da si ne spojlaš.

1.zagonetka
Ako me imaš, želiš me podijeliti. Ako me podijeliš, više me nemaš. Što sam ja?

2.zagonetka
Bježiš iz labirinta i odjednom su ispred tebe troja vrata. Vrata na lijevo vode u pakao, vrata u sredini vode do smrtonosnog ubojice, a vrata na desno vode do lava koji nije jeo tri mjeseca. Koja vrata biraš?

3.zagonetka
Kada starac umre, iza sebe ostavi dva sina. U svojoj oporuci, naređuje sinovima da se utrkuju sa svojim konjima, a onaj sa sporijim konjem će naslijediti njegovo bogatstvo. Sinovi ga poslušaju i idu se utrkivati, ali kako obojica zadržavaju konje (da bi bili što sporiji) ništa se ne događa. Tako odu do mudraca da ga pitaju što im je činiti. Nakon posjeta mudracu, braća se ponovno utrkuju – ovog puta jure na konjima punom brzinom. Koji im je savjet dao mudrac?

4.zagonetka
Kada me okreneš na bok, postajem beskonačan, a ako me prepoloviš, postajem ništa. Što sam ja?

5.zagonetka
Farmer treba lisicu, kokoš i vreću žita prevesti preko rijeke. Jedini put preko rijeke je mali čamac, koji može primiti samo farmera i jedan od tri predmeta. Ostavljena bez nadzora, kokoš će pojesti žito, a lisica će pojesti kokoš. Međutim, lisica neće pokušati pojesti žito, a ni lisica ni kokoš neće odlutati. Kako farmer može sve prebaciti preko rijeke?

6.zagonetka
Nalaziš se u mračnoj sobi sa svijećom, peći na drva i plinskom svjetiljkom. Imaš samo jednu šibicu. Što ćeš prvo upaliti?

7.zagonetka
Imam mora bez vode, obale bez pijeska, gradove bez ljudi i planine bez zemlje. Što sam ja?

8.zagonetka
Što ima četiri prsta i palac, ali nije živo?

Rješenja:

1.Tajna

2.Vrata na desno koja vode do lava. Pošto lav nije jeo već tri mjeseca, mrtav je i samo možeš proći.

3.Da se zamijene za konje. Kada se zamijene, tko pobijedi, dobiva nasljedstvo jer se utrkuje na konju od brata, a to znači da je njegov vlastiti konj izgubio utrku. Nigdje nije rečeno da vlasnik konja mora biti baš na svom konju.

4.Broj 8. Kada se polegne na bok postaje znak za beskonačnost, a kada se prepolovi dobijemo dvije nule.

5.Sljedećim redoslijedom:
Prvo prenesti kokoš preko rijeke. Vratiti se s praznim brodom. Prenijeti žito preko rijeke. Vratiti se s kokoškom. Prenijeti lisicu preko rijeke. Vratiti se s praznim brodom. Prenesti opet kokoš, koju je ranije ostavio.

6.Šibicu.

7.Zemljopisna karta.

8.Rukavica.

zagonetke zabava vježba za mozak moždane vijuge provjeri svoje znanje test

Još vijesti