Podočnjaci

Doslovno ne postoji osoba na svijetu kojoj ne smetaju vlastiti podočnjaci. Iako ih nemamo svi, kod nekih su baš jako izraženi, ali onda ih možda možeš spriječiti ako saznaš zbog čega nastaju.

Podočnjake mogu uzrokovati razne stvari, kao i bolesti. No, jednom kada se pojave, vrlo teško ih se riješiti. Ne mogu se izbrisati samo tako, ali ako ništa drugo mogu se barem sakriti šminkom. U svakom slučaju, možeš provjeriti zbog čega ti nastaju – ako je problem u nečem što radiš svakodnevno, pokušaj to promijeniti i možda se barem malo povuku!

1.Umor
Svi znaju da podočnjaci nastaju ako ne spavaš dovoljno. No, mnogi ne znaju da umor možeš osjećati i kada spavaš previše, a upravo zbog toga ti također mogu nastati podočnjaci. Što znači da je umor jedan od glavnih krivaca, bilo da spavaš puno ili gotovo ništa.

2.Ekran televizora, računala ili mobitela
Sve boje koje imamo na ekranima poput mobitela, tableta, laptopa, televizora ili nečeg drugog uzrokuju naprezanje oka. Zbog toga se povećavaju krvne žile koje se nalaze oko očiju, a nakon toga se pojavljuju podočnjaci jer zbog tih žila koža može potamniti.

via GIPHY

3.Alergije
Oni koji imaju alergije se sigurno poistovjećuju s podočnjacima koji im zbog toga često nastaju. Alergije često napadaju i oči, zbog čega one suze ili su izrazito suhe. Osim toga, alergijom se šire krvne žile zbog kojih su onda podočnjaci vidljiviji.

4.Dehidracija
Dehidracija je jedan od češćih uzroka zbog kojih nastaju podočnjaci, isto kao i umor. Dehidrirana koža mijenja boju i ostaje bez sjaja, a to se upravo događa i na području ispod očiju.

via GIPHY

5.Pretjerano sunčanje
Iako ti možda zvuči glupo, ali pretjerano sunčanje i izlaganje suncu može uzrokovati da tijelo proizvodi višak melanina koji koži daje boju. Upravo zbog toga se na područjima ispod očiju boja kože mijenja jer je koža tu jako tanka.

6.Genetika
Moguće je da podočnjake imaš i zbog genetike. To može biti jedan od razloga, a ako je zaista to u pitanju, onda podočnjake imaš oduvijek, čak i kada si bila mala. Ako su genetski, oni se s vremenom mogu posvijetliti, ali mogu postati još i tamniji.

via GIPHY

7.Anemija
Anemija je bolest kod koje su razine crvenih krvnih stanica niže od normalne. Kada je ona u pitanju, koža je generalno blijeda, a pojavljuje se i siva boja na području podočnjaka sve zbog disbalansa krvnih stanica.

podočnjaci uzroci nastajanje podočnjaka #zdravlje

Još vijesti