Druženje prijatelja

Često se nađemo u situacijama kada se trudimo prilagoditi i svidjeti ljudima oko sebe. No, ponekad ti pokušaji mogu imati kontraefekt i rezultirati suprotnim od očekivanog. Postoje određene navike koje smo naučili smatrati društveno poželjnima, ali zapravo bismo trebali razmisliti o realnim rezultatima.

Druženje frendica Kako biti ona osoba u čijem je društvu svima zabavno? 9 ponašanja zajednička takvim ljudima


Normalno je da želimo biti dio društva i da želimo biti prihvaćene. Pitanje je kako ćemo to postići? Hoćemo li lagati? Pretvarati se da smo nešto što nismo? Mijenjati svoju srž kako bismo bile sličnije drugima? Naravno da ne, ali paradoksalno, često upravo to radimo. Često se nađemo u zbrci društvenih očekivanja i pokušavamo se prilagoditi na načine koji nisu u skladu s našim pravim identitetom. Ove navike nas čine jednoličnima, ali i sprječavaju nas u stvaranju pravih i istinskih prijateljstava.

1. Pretjerano pristajanje na sve
Često se osjećamo primoranima da pristanemo na sve kako bismo se svidjele drugima. To može proizaći iz straha od odbacivanja ili želje za održavanjem dobrih odnosa. Međutim, kada konstantno pristajemo na stvari koje nisu u skladu s našim vrijednostima ili granicama, to može dovesti do iscrpljenosti, frustracije i gubitka svojeg “ja“. Biti sposobna postaviti granice i reći "ne" kada je to potrebno važno je za očuvanje mentalnog zdravlja i poštovanja prema sebi. Drugi će te više cijeniti ako si autentična i dosljedna, nego ako se pretvaraš kako bi im udovoljila.

via GIPHY


2. Stalno traženje odobrenja
Ako stalno tražiš odobrenje i potvrdu od drugih, možeš postati ovisna o vanjskoj validaciji. Ovo je zamka u koju mnogi padaju, posebno u doba društvenih mreža gdje se često mjerimo brojem lajkova ili komentara. No, istinsko samopouzdanje dolazi iznutra, ne iz vanjskih izvora. Razvijanje vlastitog unutarnjeg kompasa i vjerovanje u svoje sposobnosti bitno je za osobni rast i zadovoljstvo. Ne dopusti da tvoja vrijednost ovisi o mišljenju drugih. Umjesto toga, nauči cijeniti sebe i svoja postignuća neovisno o vanjskim poticajima.

3. Izbjegavanje sukoba
Mnoge od nas izbjegavaju sukobe kako bismo imale mirne odnose i izbjegle neugodnjake. Međutim, sukobi su prirodan dio svakog odnosa i često su nužni za rješavanje nesuglasica i jačanje međusobnog razumijevanja. Ignoriranje problema ili potiskivanje svojih osjećaja može dovesti do frustriranja i narušavanja odnosa na dugoročnoj razini. Umjesto toga, važno je naučiti izražavati svoje mišljenje i osjećaje s poštovanjem prema drugima. Konstruktivno suočavanje s problemima može dovesti do dubljeg razumijevanja tuđeg mišljenja, ali i poštovanja među prijateljima.

via GIPHY


4. Pretvaranje da si uvijek sretna
Društvo nas često potiče da prikazujemo samo svoju sretnu i pozitivnu stranu, dok stvarne emocije poput tuge, ljutnje ili straha često potiskujemo ili skrivamo. No, biti vjerna sebi znači prihvatiti sve svoje emocije, kako pozitivne tako i negativne. Pretvaranje da si uvijek sretna može dovesti do osjećaja usamljenosti i nepovezanosti s drugima, jer se ne osjećamo shvaćeno ili prihvaćeno u svojoj stvarnosti. Biti ranjiva i otvorena o svojim osjećajima može izgraditi bolju povezanost s drugima i stvoriti prostor za iskrenu podršku i razumijevanje.

5. Prilagođavanje svojeg izgleda i interesa prema drugima
Često se naša želja za prihvaćanjem vodi time da mijenjamo svoj izgled ili interese kako bismo se uklopili u određenu društvenu grupu ili očekivanja okoline. Međutim, autentičnost ima veliku ulogu u izgradnji zdravih i iskrenih odnosa. Biti svoja i vjerovati u svoje interese i vrijednosti privlači ljude koji te cijene zbog onoga tko stvarno jesi, a ne zbog onoga što pokušavaš biti da bi im se svidjela. Nemoj se odreći svoje posebnosti radi uklapanja u društvo, jer će pravi prijatelji cijeniti tvoju posebnost i podržati te u tome da budeš svoja.

via GIPHY

6. Neprestano kompariranje s drugima
U doba društvenih mreža lako je upasti u zamku uspoređivanja svog života s životima drugih. Često se usredotočimo na vanjske pokazatelje uspjeha poput materijalnih stvari, karijere ili putovanja, a zanemarujemo pritom svoje vlastite vrijednosti i postignuća. Međutim, svatko od nas ima svoj život i svoje vlastite izazove s kojima se nosi. Uspoređivanje sebe s drugima često vodi do osjećaja manje vrijednosti, umjesto da se usredotočimo na vlastiti napredak i zadovoljstvo. Umjesto da se uspoređuješ s drugima, fokusiraj se na vlastite ciljeve i vrijednosti te cijeni svoj način življenja.

Ruganje Ponašanja za koja mislimo da su cool, a zapravo su totalna sramota: Neke od ovih 9 navika imaš i ti

 

 

prilagođavanje društvu uklapanje u društvo društvene norme kada se nekome želiš svidjeti lažno ponašanje društveni odnosi površno prijateljstvo

Još vijesti