uvođenje eura

S ulaskom u novu godinu, oprostili smo se od kune i dobili euro.

Osjećaji i mišljenja su podijeljeni vezano uz zamjenu valute, no bilo kako bilo: euro je sada naša stvarnost i čim se prije prilagodimo promjenama, tim bolje po nas.

Iako već neko vrijeme na policama trgovina postoji dvojno iskazivanje cijena, nekako se nismo toliko obazirali na eure i na cente.

Do 15. još možemo plaćati u kunama, no od 15. siječnja nadalje, u obzir dolazi samo euro. Stoga vam obraćamo pažnju na faze i spoznaje kroz koje biste mogli prolaziti kroz ovaj period tranzicije i prilagodbe u novim uvjetima shoppingiranja, kupovanja i života općenito.

1. Faza oduševljenja zbog niskih cijena u trgovinama

Ukoliko ste se danas zaletjeli u trgovine, bilo fizički ili samo online, možda ste mogli doživjeti ono početničko oduševljenje: „Ajme, pa kako je ovo jeftino“. Kako su trenutačno aktualna velika zimska sniženja po trgovinama i kako ćemo si htjeti sad priuštiti nešto što si dosad nismo mogli, dok se još vodilo kao „nova sezona“, već tradicionalno u ovom dijelu godine trošimo više. Možda ćete u košaricu tutnuti koji komad odjeće više, jer karikiramo, 20 ili 30 eura uopće ne zvuči puno. No 20 eura bi bilo nekadašnjih 150 kuna. Stoga, budite na oprezu, jer iako su cijene u trgovinama numerički manje, numerički će biti i manji iznosi plaća, a posljedično će biti i manji iznosi džeparaca koje dobivate.

2. Spoznaja da su kovanice zapravo vrijedne

Gospođa u trgovini vam je ostala dužna kunu, jer nije imala s čime vratiti, no dobro nema veze, jer to je samo kuna. U džepu od jakne ste imali spremljenu novčanicu od 2 kune, ali ste to negdje na putu izgubili, no opet - nije bio smak svijeta, jer to su tek 2 kune. Uvođenjem eura, ovo će se drastično promijeniti i morat ćemo se s više poštovanja odnositi prema kovanicama, jer one imaju itekako veću vrijednost. Kovanica od 2 eura, zapravo je nekadašnjih 15 kuna, a to baš nije novac koji bismo željeli negdje izgubiti ili prepustiti. U prijevodu, ako smo nekad i bili aljkavi prema kovanicama „pokojne hrvatske kune ili lipe“, to zasigurno neće biti slučaj s kovanicama eura i centa.

3. Depresija kad spoznate koliko je mali iznos džeparca koji možete dobiti

Ako ste prije na tjednoj bazi dobivali 100 kuna za odlazak u školu, ne možete očekivati da ćete od roditelja moći dobiti 100 eura. 100 eura bi bilo zapravo nekadašnjih 750 kuna pa bi bilo bolje da se mentalno pripremite na manje iznose u vašim novčanicima. Ako ćemo se držati baš tih 100 kuna tjedno i ako taj iznos pretvorimo u eure pa po dobrim starim hrvatskim običajima zaokružimo iznos (na vašu korist), znači da možete dobiti tek kojih 14 eura. Shvaćate li sad zašto smo vam rekli da budete oprezni s kovanicama?

4. Faza u kojoj shvaćate da vam treba kalkulator

Ok, možda među vama ima i onih koji množenje i dijeljenje imaju u malom prstu, ali za ostali prosječni svijet, tu su kalkulatori. Možete na pametne telefone instalirati i besplatne aplikacije koje će vam olakšati život u prvim periodima tranzicije.

5. Faza u kojoj shvaćate da vam možda treba novi novčanik

Čak i ako obožavate plaćanje karticama, u nekim situacijama plaćanje gotovinom je neizbježno. Kako će kovanice postati naša realnost, a vi baš imate neki slabiji ili manji novčanik, možda je vrijeme da kupite nešto veće i izdržljivije za sve one sitne, ali zapravo vrijedne novčiće.

 

 

 

Uvođenje eura kako preživjeti uvođenje eura usporedba lipe i centa u shopping s eurom

Još vijesti