4

Male sitnice koje bez problema možeš ubaciti u svoju svakodnevicu ti mogu pomoći da učinkovitije, bolje i brže pratiš online nastavu.

Čini se zabavno biti 'u školi' od doma, ali sigurno ti je brzo postalo jasno da to neće biti tako jednostavno kako se činilo. Nagovoriti se da napišeš već jednom tu zadaću i da počneš raditi na zadacima iz matematike za državnu maturu postaje sve teže i teže. Nije neobično da ti motivacija pada i da primjećuješ da si sporija u rješavanju svakodnevnih obaveza za školu. Ali to možeš promijeniti. Nekoliko sitnica koje svi mogu raditi svaki dan napravit će veliku razliku.

1.Probudi se u neko normalno vrijeme
Prva greška koju možda radiš, a zbog koje ćeš se teško natjerati da učiš i radiš tijekom online nastave je da spavaš predugo ujutro. Ovo trenutno nisu praznici i što se prije s tim pomiriš, to bolje za tebe. Samo zato što se svakodnevica promijenila i provodi se društvena izolacija, to ne znači da se trebaš prestati buditi ujutro i raditi na zadaći i ostalim obavezama. Sigurno ih imaš. Zato svako jutro kreni stavljati alarm u isto vrijeme – ne mora to biti 7 sati, ali nemoj spavati ni duže od 9 ujutro.2.Razgibaj se malo ujutro
Ako živiš u nekom manjem mjestu - napravi krug po susjedstvu, prošetaj psa, trči po livadi..., dok oni koji su u stanu u zgradi u Zagrebu ili nekom drugom gradu i roditelji ti možda ne dopuštaju da ideš van, osmisli svoju kratku jutarnju workout rutinu. Pomoći će ti da razbudiš tijelo i da se lakše odupreš povratku u krevet nakon pranja zubi.

3.Složi krevet
Još jedna stvar koja će te spriječiti da jutro provedeš u krevetu je da kada ustaneš, složiš krevet. Osjećat ćeš se bolje, soba će ti biti urednija, a i činit će ti se da od ujutro imaš stvari pod kontrolom. Sve što ti treba je par minuta da ovo obaviš, toliko sigurno možeš izdvojiti.


4.Pospremi radni stolić i makni s njega sve što nema veze sa školom
Imaš na stoliću odjeću koju treba pospremiti u ormar? Sitnice i ukrase? Šminku? Sve što je na njemu, a ne treba ti za učenje i pisanje zadaće – pospremi na neko drugo mjesto. Radni stolić je tvoje radno mjesto i tako treba i izgledati. Lakše ćeš se motivirati za pisanje zadaće ako ti drugih 10 stvari ne odvlači pažnju.

5.Složi plan i raspored za dan
Što sve sutra trebaš napraviti? Iz kojih sve predmeta imaš zadaću? Kada je krajnji rok za poslati svaki od zadataka? Trebaš li nešto i učiti? Napravi plan večer prije i napiši na papir što sve trebaš sutradan obaviti. Nemoj zaboraviti uključiti u plan i pauze, doručak i sve druge sitnice. I naravno, kada svaku od stvari s liste obaviš, sa zadovoljstvom ju prekriži.


Foto: Shutterstock.com - Antonio Guillem/ Giphy

M.T.

Pogledajte još:

Ovo su pitanja koja se najviše ponavljaju na državnoj maturi: Iskoristi višak free vremena i počni s učenjem

Trebaš li se bojati državne mature i strahovati od pada? Ovo su iskustva onih koji su pisali maturu prošlih godina

Zašto potrošiti više vremena nego što treba? Jednostavni savjeti koji će ti pomoći da brže napišeš zadaću

online nastavaproduktivnostzadaćamotiviranostsavjeti

Komentari

31.03.2020.

Ajde nešto korisno. Ovi savjeti nisu loši

MandaFlasarka

MandaFlasarka

31.03.2020.

Ništa što već nisam znala.

03.04.2020.

Teško je pronaći motivaciju

22.04.2020.

vi ljeni hrvati, mi gore ak neko nedoce u skolu mogu se lako pospojit na online i tam ima chat, i tam mozes lajat nutra sa ostalim ucenicima online. Ono bas je fora.

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

35.444
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!