Čitanje

Razumijemo zašto ti je možda teško i nagovoriti se da kreneš čitati knjige poput "Zločina i kazne" ili "Ane Karenjine". Kada ih samo vidiš koliko su debele, lako je izgubiti motivaciju. S ovim knjigama to neće biti slučaj.

Kada vidiš da je knjiga tanja, vjerojatno ćeš imati veću želju pročitati ju. Pogotovo ovo pravilo vrijedi kada je u pitanju lektira. Neki su književni klasici zanimljiviji od drugih, a ni neće svakome iste knjige biti jednako zanimljive. Ipak, klasici su s razlogom klasici i trebala bi ih pročitati. Neke su knjige zapravo dio opće kulture. Sada ti donosimo popis književnih klasika za koje nama izgovora da ih ne pročitaš jer svaka ova knjiga ima manje od 200 stranica. Neke ćeš možda pročitati u jednom danu, za neke će ti trebati ipak vikend, ali daju se pročitati jako brzo. Imamo 8 takvih knjiga!

Emma i Red, White & Royal Blue Romantični filmovi koji su nastali po knjigama: Ovih 12 su snimani po knjizi i nisu razočarali gledatelje

1.Edgar Allan Poe: Crni mačak
Horor priča koja se uvijek nalazi na popisu lektire. Nemoj ju preskočiti jer će biti jedna od lektira koje će ti se stvarno i svidjeti. Kratka je i zanimljiva, nema dugih bespotrebnih opisa i čitanje ove knjige će ti ići samo tako.

2.Antoine de Saint-Exupéry: Mali princ
Klasik! Ako ga još uvijek nisi pročitala, stavi ga na svoju listu. Vjerojatno i na internetu možeš ponekad vidjeti da se dijele citati iz ove knjige. Divna je.

 

 

3.Mary Shelley: Frankenstein
Sigurno si čula za Frankensteina, ludog znanstvenika koji je kreirao čudovište od ljudskih ostataka. Ova bi se knjiga mogla svrstati u horor žanr, a možda si već i pogledala neki film nastao po njoj. Knjiga je u ovom slučaju bolja od filma, a plus će joj biti i što nije dugačka.

4.F. Scott Fitzgerald: Veliki Gatsby
U nekim izdanjima ova knjiga ima 220-ak stranica, a u nekima malo ispod 200 stranica (188 točnije) pa se može uvrstiti na ovu listu. U središtu je priče mladi bogataš Jay Gatsby koji ima sve, osim jedne stvari koja se ne može kupiti: ljubav.

Dora Galinec Ove je godine pročitala već 76 knjiga! Upoznaj Doru, zaljubljenicu u čitanje i saznaj koje ti knjige preporučuje

5.George Orwell: Životinjska farma
Jedna od lektira koja će se u srednjoj školi pronaći na svačijoj listi lektira – i trebala bi ju pročitati. Nije jedna od onih dosadnih knjiga. Priča je to o životinjama koje su se odlučile pobuniti protiv svog vlasnika i osvojiti farmu za sebe. Iako priča djeluje kao bajka, iza nje je dublja poruka, a svaka vrsta životinje predstavlja jedan tip ljudi u društvu.

 

 

6.Robert Louis Stevenson: Neobičan slučaj dr. Jekylla i gospodina Hydea
Knjiga koja je klasik i mogla bi ti zanimljiva. To što nije na popisima lektire ne znači da ju ne bi trebala pročitati. Dr. Jekyll je velika dobrica, ali i izumitelj koji napravi čudotvorni napitak koji kada ga popije pretvori ga u suprotnost, zlu i demonsku osobu – tada postaje Mr. Hyde. I ovo pripada u horor žanr!

Dora s TikToka Želiš početi čitati? Evo s kojih 10 knjiga krenuti jer nisu dosadne ni predugačke

7.Dinko Šimunović: Duga
Na listi imamo i jednog hrvatskog autora čija će ti se pripovjetka "Duga" sigurno svidjeti. Priča je o 10-godišnjoj djevojčici iz bogate obitelji koja zbog toga što je djevojčica ne može raditi sve što bi htjela – ne može se igrati vani sa svojim vršnjacima, mora čuvati svoj blijedi ten…ima puno zabrana zbog toga što je cura. Kada je čula legendu o djevojčici koja je protrčala ispod duge i postala dječak, glavni lik priče odlučio je napraviti isto. Nažalost, knjiga završava tragično, a mogla bi ti natjerati suze na oči.

8.Oscar Wilde: Sretni princ
Kada smo već na pričama s tužnim završetkom, imamo još jednu takvu koja je klasik, zanimljiva i svatko ju treba pročitati. Priča o kipu princa i maloj lastavici s kojom se on sprijateljio jedna je divna i tužna priča – svakako pročitaj.

 

 

knjige kratke knjige do 200 stranica književni klasici svatko treba pročitati što čitati popis knjiga za mlade

Još vijesti