1

Leon Šebrek  nije tipičan hrvatski tinejdžer. Ono što ga razlikuje od drugih srednjoškolaca je njegov hobi. Već godinama Leon sam izrađuje video igre, na njima zarađuje, a u budućnosti bi volio svoj hobi pretvoriti u ozbiljan posao i osnovati tvrtku u inozemstvu.

U Tuhovcu kod Varaždina živi 18-godišnji kreator igara Leon Šebrek. Njegova ljubav prema video igrama razvijala se od najranije dobi. Igrao ih je i shvatio da ih može mijenjati, a samim time i sudjelovati u stvaranju igara.

Njegova omiljena igra je ujedno i ona na koju je najviše ponosan. Igra se zove Endless sky, po žanru avantura u kojoj je cilj letjeti oko svijeta i skupiti što više bodova i dijamanata, a pritom izbjeći različite prepreke. Ono što je zanimljivo kod ove igre je to što se može igrati vlastitim glasom. To znači da mikrofon prepozna glas igrača. Kada primjerice igrač želi da njegov lik skoči, treba mu to samo glasom narediti. Ovu igru možete skinuti ovdje.
Sve što zaradi, Leon dalje ulaže u proizvodnju igara što je vrlo pametan potez. Zapravo, mogli bismo reći da je vrlo poduzetan.

Smatra se uspješnim tinejdžerom te je idealan primjer toga da se trud i rad isplati. Svoju budućnost ne vidi u Hrvatskoj jer bi htio jednog dana osnovati tvrtku koja će se širiti inozemnim tržištem. Leon ima nekoliko ideja za izradu aplikacija, ali i igara.

Premda uspješan, Leon Šebrek je i dalje vrlo skroman tinejdžer. Možete ga pronaći na fejsu pod nazivom CroHack , ali i na Youtubeu .

Evo što nam je Leon rekao:

Koje su tvoje želje za budućnost? Gdje se vidiš za 10 godina?

Moja želja je otvoriti vlastitu tvrtku koja će se jednog dana  baviti izradom aplikacija, ali i igara jer već sada imam par ideja koje bi htio napraviti. Nažalost, još uvijek nemam potrebni kapital da bi mogao tako nešto ostvariti. Ne vidim se u Hrvatskoj jer ovdje je malo teže izgurati, u stranim državama takvi poslovi bolje rastu.


Na koju svoju igru si najponosniji i zašto?

Ponosan sam na svaku igru koju sam do sad izradio, ali jedne od omiljenih su mi Endless sky i Zombie apoclaypse 8bit. Obje igre su za mobilne uređaje. Za sada su samo za android, a za nekoliko tjedana izbacit ću igre i za iPhone platformu.
Jesi li zadovoljan zaradom od igara? Je li to dovoljno da ih dalje razvijaš?

Prije 3 tjedna objavio sam igru na tržište i do sada ju je skinulo preko 5 tisuća ljudi. Svatko ju može skinuti s google playa. Od igara profitiram tako što stavim reklamu u igru. Za sada sam se uspio sam financirati, malo mi je bio problem u početku s novcem pa sam čak i radio kao freelancer preko fiverra da dodatno zaradim. Sada, sve što zaradim ulažem u svoj `biznis`. Uskoro prelazim raditi igre za iPhone, a prije nekoliko mjeseci to si nisam mogao omogućiti.


Koliko vremena treba proći od početne ideje pa do gotove igre?

Ovisi o igri. Uglavnom, za neku prosječnu 2D igru treba mi par mjeseci rada da uopće izradim igru, ali onda ne prestaje rad. Nakon toga  čeka me jedan od najvažnijih koraka, a to je sponzoriranje igre. Trebam se pobirnut da čim više ljudi vidi igru i sponzorirati igru da bi meni igra bila  od koristi jer zarađujem reklama. Samim time  si mogu omogućiti daljnji napredak igara.
Smatraš li se uspješnim tinejdžerom?

Naravno. Što sam do sada napravio je veliki uspjeh jer sve igre radim sam.  Na sličnim  igrama rade velike tvrtke, a meni treba puno više truda i vremena za sve to. Za neke igre su mi trebale godine da ih dovršim.


Neka Leon bude primjer svim tinejdžerima i dokaz da se hobi može pretvoriti u unosan posao. Potreban je samo rad i trud. Kada nešto volimo ništa nas neće spriječiti da to njegujemo i učinimo uspješnim u budućnosti.


I.P.


Pročitajte još:

Sve više tinejdžerica igra video igre- po čemu se razlikuju od dečkiju?

Pomoć u školi: Aplikacije koje svaki srednjoškolac treba imati

Ne znaš što odjenuti? Selfie aplikacija ocjenjuje tvoje modne kombinacije

Leon Šebrektinejdžer pretvorio hobi u biznisvideo igreigreigrice

36.458
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!