3

Google je prvih dana ove godine predstavio Nexus One, vlastiti smartphone kojim će nastojati konkurirati popularnom iPhoneu.

Nexus, koji radi na operativnom sustavu Android, već je u prodaji preko posebnog Googleova web shopa, a za sada se može kupiti u Americi, Velikoj Britaniji, Hong Kongu i Singapuru te se očekuje da će na proljeće biti dostupan u većem broju europskih zemalja.

Za razliku od iPhonea, za koji je Apple postavio striktna pravila prodaje, Nexus će biti daleko jednostavnije kupiti. U svakoj zemlji u kojoj bude u prodaji bit će u ponudi više teleoperatora, dok je iPhone isključivo u ponudi jednog operatora, piše Jutarnji.hr.

U Americi se tako trenutno kupuje putem T-Mobilea, a u Velikoj Britaniji preko Vodafonea, no u Googleu ga namjeravaju ponuditi i ostalima. Može se kupiti i u slobodnoj prodaji, ali uz malo veću cijenu, od 529 dolara, dok mu je cijena uz ugovor s teleoperaterom 179 dolara.

Kao što to obično biva u svijetu tehnologije i gadgeta kada se pojavi neki novi uređaj, tako su i mogućnosti i specifikacije Nexusa One privukle veliku pažnju te uvelike premašuju neke karakteristike iPhonea. Nexus ima ekran veličine 3,7 inča, dok je iPhoneov ekran velik 3,5 inča. Razlika je i u tome što iPhone ima LCD ekran, dok Nexus ima OLED ekran, što je trenutno najbolji mogući ekran na tržištu.Kamera od pet magapiksela

Nexusov fotoaparat ima pet megapiksela i bljeskalicu, a iPhone je opremljen fotoaparatom od tri megapiksela i bez bljeskalice. Nexus ima i tanji dizajn pa je tako debljine samo 11,5 milimetara u odnosu na 12,3 milimetara, koliko ima iPhone. Pet je grama lakši te ima memoriju koju možete nadograditi do 32 gigabajta.
Karakteristika koja svakako privlači pažnju je štednja baterije jer se Nexus automatski prilagođava vanjskom svjetlu pa ekran samostalno pojačava i smanjuje osvjetljenje. Ugrađena mu je i tehnologija za detekciju buke te ga je lakše koristiti ako se nalazite u bučnim prostorijama. Naime, drugi mikrofon mu je ugrađen na stražnjem dijelu i jedini “zadatak” mu je sprečavati da sugovornik s druge strane čuje tuđe glasove ili šum vjetra.

Ono što je svakako velika prednost je što će za razliku od iPhonea moći raditi s gotovo svim SIM karticama u svijetu, a Google je dodao još jednu grafičku poslasticu - 3D prikaz aplikacija na ekranu.

Jutarnji.hr

googleNexus Onemobitelsmartphoneiphone

Komentari

08.01.2010.

ah, te tehnologija... čuda čini...

09.01.2010.

Jest dobar !

10.01.2010.

slazem se sa

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

Prati nas na Instagramu

35.080
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!