2

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta objavilo je kalendar nove školske godine zahvaljujući kojemu će učenici i prosvjetari završiti s nastavom prije nego što je bila praksa u prošlih sedam godina. Novost su i tjedan dana raniji proljetni praznici.

>> Super teen akcija u Cineplexxu! Imaš 15 do 19? Koliko godina - tolika cijena ulaznice!

Po novome kalendaru, školska godina 2015./16. počinje 7. rujna i završava 10. lipnja. U protekle 23 godine tako rani početak dogodio se svega jednom - u školskoj godini 2008./09. Tekuća školska godina završava primjerice 16. lipnja.

Početak školske godine poklapa se s praksom početka nastave u prvome ponedjeljku rujna, uz izuzetak tekuće godine, kad je nastava počela drugoga ponedjeljka u rujnu.

'Ovime ostavljamo dovoljno vremena za provedbu popravnih ispita u jesenskom roku u osnovnoj i srednjoj školi, provedbu e-upisa u jesenskom roku u srednju školu, provedbu mature u jesenskom ispitnom roku' kažu u Ministarstvu.

Dok se zimski praznici po novome kalendaru poklapaju s ovom školskom godinom (razlika je u danu manje, jer traju od 24. prosinca do 8. siječnja), proljetni su praznici pomaknuti tjedan unaprijed.

Oni će trajati od 21. do 24. ožujka (ovogodišnji počinju tek 30. ožujka i traju do 3. travnja) pa će iduće godine školarci imati najranije proljetne praznike u zadnjih osam godina. Bit će zakinuti na blagdan Svih svetih koji iduće godine 'pada' u nedjelju pa nema slobodnih dana. Unatoč ranijem završetku školske godine, broj radnih dana jednak je ovogodišnjima pa će učenici u klupama provesti 180 dana, tj. 36 radnih tjedana, pri čemu polugodišta traju različito - prvo ima 15, a drugo 21 tjedan. Maturantima godina traje 163 nastavna dana, ili 33 tjedna.

Foto: Shutterstock

Izvor: Jutarnjilist
I.N.>> Super teen akcija u Cineplexxu!  Imaš 15 do 19? Iskoristi tu prednost za uživanje u filmskim hitovima po najpovoljnijoj cijeni kinoulaznice u Cineplexxu, bilo koji dan u tjednu!


W3Schools

PrazniciKalendar

36.238
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!