2

Unatoč velikom broju Facebook potvrda o "atendanju" događanja Dan markiranja u zagrebačkim školama, iz Osijeka stižu vijesti da se masovno markiranje u tamošnjim srednjim školama ipak nije odvilo po Facebook planu. Navodno su samo četiri razreda ostala gotovo jedinstvena te se nisu pojavila na nastavi. U Zagrebu nije bilo mnogo bolje...Dan markiranja koji su organizirali osječki srednjoškolci po uzoru na zagrebačke kolege, nakon početne masovne potpore među učeničkom populacijom, jučer nije doživio i masovni odaziv: prema dostupnim informacijama, samo su četiri razreda, po dva iz Treće gimnazije te Ekonomske i upravne škole, kolektivno markirala, uz niz pojedinačnih slučajeva.

Podsjetimo, prilikom pokretanja akcije organizatori su na Facebooku naveli: “Razlozi markiranja su prevelika opterećenost srednjoškolaca nastavnim programom. Osim toga, želja nam je potaknuti jedinstvo i moć osječkih srednjoškolaca pa stoga pozivamo svoje vršnjake da komentare i svoje probleme pišu ministru Vedranu Mornaru.

Najava je podigla buru u školama, u nekima su održani sastanci s učenicima, koji su upozoreni da će biti kažnjeni. “Krenule su prijetnje”, bio je učenički komentar. A slični su se mogli čuti i jučer: “Škole su vršile pritisak, ravnatelji su nam prijetili kažnjavanjem.

Kakvu je to atmosferu napravilo među učenicima svjedoče neki od komentara s Facebooka: “Aj da vidimo koliko nas stvarno markira? Sad svi šutite, a prije tjedan dana ste bili glasni”, “Ma nemoj, a ti ćeš mi onda opravdati sate”...

A kako je bilo u Zagrebu?

Večernji list piše da se stotinjak učenika okupilo na Bundeku te da, unatoč tome što je prosvjed organiziran pod egidom ukazivanja na probleme srednjoškolaca kao što su preopterećenost gradivom, lošim nastavnim programom i sl., o svemu tome na Bundeku riječi nije bilo. Na svakom stolu, objavljuje Večernji list, stajala je boca vina, a učenici su se zabavljali i razgovarali o tome kako nabaviti ispričnicu kako im profesori ipak ne bi dali neopravdane sate.
U Obrtničkoj školi za osobne usluge u Zagrebu odaziv je bio poprilično dobar ipak bilo je i onih, poput Petre Živanović Matijević, učenice 2. razreda, koji su ostali u školi zbog zadnje prilike za ispravljanje ocjena. Petra je izjavila da se danas puno strože i rigoroznije gleda na izostajanje s nastave, čak i u slučaju kad izostane cijeli razred.

Na Facebook wallu događaja, koji je tijekom pisanja ovog teksta uklonjen, mogli su se vidjeti komentari učenika koji nisu bili zadovoljni odazivom.Organizatori Dana markiranja, administratori grupe Uživo iz zagrebačkih škola, nisu bili raspoloženi za davanje službenih izjava. Događaj je jutros uklonjen s Facebooka.

Kakva su vaša iskustva i dojmovi? Ispunite kratku, anonimnu anketu i recite nam kako je ova akcija prošla u vašoj školi!L.B./izvor: Glas Slavonije, Večernji list
foto: arhiva

Pročitajte još...

...Događaj koji se (ne) propušta: Dan markiranja...

Dan markiranja u zagrebačkim školamaOsijekZagrebkako je prošlo

36.238
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!