1

Dobitnici Oscara RUSSELL CROWE (Gladijator, The Insider), DENZEL WASHINGTON (Dan obuke, The Hurricane), producent BRIAN GRAZER (Genijalni um, Cinderella Man), redatelj i producent RIDLEY SCOTT (Gladijator, Pad crnog jastreba) te scenarist STEVEN ZAILLIAN (Schindlerova lista, Bande New Yorka) udružili su se na stvaranju priče o kultnoj zvijezdi harlemskih ulica iz 1970-ih. Rezultat je - Američki gangster.

Njujorška je policija u to doba bila silno korumpirana. Rat u Vijetnamu odnosio je žrtve - u Vijetnamu i u Americi. Vojnici su se vraćali u vrećama ili opijeni heroinom kojega su dijelili i drugima - i svi su odmah postajali o njemu ovisni. Mafija je ovisnicima, u suradnji s policijom i bez konkurencije, prodavala tisuće kila droge. Privilegirana i nedodirljiva klasa bijelaca plaćala je stotine milijuna dolara njujorškim sucima, odvjetnicima i policajcima da bi ih ušutkala. La Cosa Nostra je bila nepobjediva.

Sve dok crni poduzetnik Frank Lucas (Washington) nije preuzeo igru. Nitko nije primjećivao tog tihog naučnika Bumpya Johnsona, jednoga od vodećih šefova crnih kriminalaca. No, šef iznenada umire a Lucas počinje graditi vlastito carstvo i svoju viziju američke priče o uspjehu. Iako nikad nije pohađao školu, stekao je solidno znanje na ulicama koje mu je, uz maštu i poštivanje poslovne etike ulice, pomoglo da zavlada trgovinom drogom. Nadjačao je sve mafijaške klanove, kontrolirao korupciju i postao zvijezdom.


Istovremeno, policajac Richie Roberts (Crowe) dovoljno je blizak zbivanjima na ulici da je osjetio promjene koje su se dogodile u svijetu narko podzemlja. Vjeruje da se pojavljuje novi igrač. Obojica se čvrsto pridržavaju etičkog kodeksa, čime se razlikuju od svojih kolega i zbog čega su usamljeni - svaki na svojoj strani zakona. Njihova se sudbina isprepliće, a međusobni je sukob sve bliži i promijenit će ne samo njihove živote, već sudbine cijele jedne njujorške generacije.

Film Američki gangster sniman je u New Yorku i na Tajlandu i prikazuje vrijeme kad je rat u Vijetnamu bio na vrhuncu, od 1968. do 1874. U korumpiranom gradu u kojem vlada bezakonje dvojica protivnika nevoljko će morati surađivati na istoj strani zakona.


Osim Washingtona i Crowea u ovom filmu o istinskom američkom poduzetniku glume RUBY DEE (A Raisin in the Sun), CHIWETEL EJIOFOR (Djeca čovječanstva), CUBA GOODING, JR. (Pearl Harbor), JOSH BROLIN (No Country for Old Men), TED LEVINE (Sjećanja jedne gejše), ARMAND ASSANTE (Gotti), JOHN ORTIZ (Poroci Miamija), JOHN HAWKES (Deadwood), RZA (Vlak smrti), CARLA GUGINO (Sin City), COMMON (Smokin’ Aces) and T.I. (ATL).

Scott i Grazer okupili su vrhunsku ekipu filmaša u kojoj su snimatelj HARRIS SAVIDES (Zodiac, The Yards), scenograf i dobitnik nagrade BAFTA-e ARTHUR MAX (Gladijator, Pad crnog jastreba), Oscarom ovjenčana kostimografkinja JANTY YATES (Gladijator, De-Lovely), montažer i dvostruki dobitnik Oscara PIETRO SCALIA (JFK, Pad crnog jastreba) i skladatelj MARC STREITENFELD.

Među izvršnim producentima su NICHOLAS PILEGGI, STEVEN ZAILLIAN, BRANKO LUSTIG, JIM WHITAKER i MICHAEL COSTIGAN.

američki gangsterfilmovioscarrussell crowedenzel washington

36.499
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!