0

Kada imamo menstruaciju znamo se pitati zašto toliko često idemo na veliku nuždu i otkud tolika želja za grickalicama i čokoladom, ali postoji nešto što nas još muči, ali nas je sram pitati.

Radi se o činjenici da menga zaudara, a to osjetimo svaki put prilikom mijenjanja uloška ili tampona. Istina je da obična krv nema takav vonj, ali menstrualna krv ju ima, pa zašto je to tako? Postoji nekoliko odgovora na to, a svi su točni, a to se sve može dogoditi odjednom.

Njujorška ginekologinja Taraneh Shirazian odlučila je svim djevojkama skratiti muke i ponuditi odgovore na to zašto imamo neugodan miris `tamo dolje` za vrijeme menstruacije:

U menstrualnoj krvi nije samo krv: menstrualna tekućina je puna bakterija, vaginalnih sluzi i tkiva. Koliko je neugodan miris jak ovisi o tome koliko je dugo krv bila u maternici.


Ne bi trebalo mirisati po `ribi`: kada krvarimo tada zadržavamo vlažnost u vagini, a to bi moglo dovesti do lagane bakterijske upale koja uzrokuje vonj koji podsjeća na ribu. Takve stvari se liječe antibioticima i trebalo bi ih što prije riješiti. Ginekologinja Shirazian preporučuje da stvari držimo donekle suhima `tamo dolje`, a to znači da redovito mijenjamo uloške, tampone ili menstrualne čašice.
Tuširanje običnim gelovima može pojačati neugodan miris:
tuširanje običnim gelovima za tuširanje može pojačati neugodan miris te bi se prilikom menstruacije trebali pogotovo prati po intimnom području sa sapunom za intimnu njegu. Ginekologinja čak preporučuje tuširanje bez ikakvih sapuna kao najbolju opciju, ali to je teško zamisliti.

Izvor: seventeen

Foto: shutterstock

I.P.Pročitajte još:

Pitanja o menstruaciji na koja dečki žele znati odgovor

Menga više nije bauk: proizvodi uz koje će ti oni dani biti lakši

Zašto kasni? 8 razloga zašto menga može biti neredovita


mengamenstruacijaneugodan mirisvonjsmrad

36.238
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!