0

Sigurno si već čitala o brojnim teorijama što bi trebala jesti, a što ne. Donosimo rezultate novog znanstvenog istraživanja koja nam 'idu na ruku'.

Neki tvrde da bismo trebali jesti puno voća i žitarica, neki da bismo se trebali vratiti na našu iskonsku prehranu – s puno mesa, čvaraka i neprerađene hrane. Uglavnom se svi slažu da bi piramida pravilne prehrane trebala izgledati ovako.No, 1977. godine je provedena studija koja dokazuje nešto drugo i tvrdi da bismo trebali jesti ono što nam u tom trenutku odgovara. Kako piše DailyMeal, ljudi apsorbiraju više hranjivih tvari od hrane koju su stvarno željeli pojesti od one koju su pojeli 'jer je zdrava'.

Znanstvenici su proveli istraživanje na dvije skupine ispitanika – grupi Šveđanki i grupi Tajlanđanki. Obje grupe hranili su hranom karakterističnom za jugoistočnu Aziju, koja je u Tajlandu smatrana ukusnom, a u Švedskoj baš i ne. Rezultat: Tajlanđanke su apsorbirale 50% više hranjivih sastojaka od Šveđanki.

via GIPHY


Zatim su iste namirnice drukčije 'zapakirali' – usitnili su ih u formu pjenušavog tijesta, što je Tajlanđankama djelovalo neprivlačnim i one su apsorbirale 70% manje željeza iz iste hrane!

Zaključak: naš mozak i tijelo su pametnije nego što mislimo. Mozak nam daje signale gladi i on nam sugerira što nam treba i sretan je kada to dobije. Ako nam se jede hamburger, vrlo vjerojatno nam u tijelu nedostaje željeza.

via GIPHY


Nama ovo izgleda kao idealna kombinacija! A i konačno imamo opravdanje za ono što smo pojeli! Naravno, zapamti, sa svime treba umjereno – tvojem tijelu sigurno ne treba cijeli pladanj kolača. Za to nema opravdanja.

Foto: Pinterest/Giphy/Pixabay

M.Z.


Pročitajte još:

Koju hranu možemo, a koju ne smijemo jesti prije spavanja? Upute za bolji san

Hrana i piće koji spašavaju - kako se oporaviti nakon partijanja?

Ne jedi gluposti – hrana od koje si samo još gladnija

zdrava hranaprehranapiramidafinoukusnoznanstveno potvrđenoznanostistraživanje

36.210
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!