0

I dok neke cure znaju svaki mjesec točno u dan kada će im doći menga i koliko će biti bolna, druge svaki mjesec iznova čekaju da budu iznenađene. Ako si u ovoj drugoj skupini i nikada ne znaš što da očekuješ, ovo su svakodnevne stvari koje radiš, a koje utječu na to kakva će ti biti menga nadolazeći mjesec.

Ima mjeseci kada ni ne znaš da imaš mengu koliko sve glatko prođe, dok te neke druge skroz može izbaciti iz takta. Nisi jedina kojoj se to događa. Nekada može biti bolnija i obilnija nego inače, ali to nije ništa što te treba uznemiriti ili pretjerano zabrinuti. Razlog zašto se to događa se vjerojatno krije u tvojoj svakodnevici. Za neke od ovih stvari možeš pretpostaviti da imaju utjecaja na one dane u mjesecu, a za neke možda nikada ne bi ni rekla.
Sada možeš sa sigurnošću potvrditi ili odbaciti svoje sumnje vezane za ove svakodnevne stvari i situacije te njihov utjecaj na mengu.

Ne spavaš dovoljno

via GIPHY


Spavanje je važno. Otići spavati na vrijeme i odspavati dovoljno sati svaku večer ima utjecaja kako na svakodnevno funkcioniranje, tako i na mengu. Ako dan za danom ne spavaš dovoljno, već samo nekoliko sati koliko se tebi čini kao da bi moglo biti dovoljno, sve će ti to doći na naplatu kada dođu oni dani u mjesecu. Ovo se posebno ističe upravo tada. Osjećat ćeš se živčanije nego inače i svaka će te sitnica iritirati. Nedostatak sna može utjecati na hormonalne promjene i učiniti mengu neredovitom. Zato bi bilo najbolje da u tjednima prije nego trebaš dobiti, pokušaš ustabiliti buđenje i odlazak u krevet tako da svaki dan budu u neko slično vrijeme.

Jedeš puno fast fooda i druge nezdrave hrane

via GIPHY


S dolaskom PMS-a hrana kao što je pizza, pomfrit ili hamburger postane posebno neodoljiva. Osjećaš se super kada nešto od ovoga dohvatiš, ali to je samo kratkotrajan osjećaj. Nakon što kao luda pojedeš polovicu, shvatiš da ti to zapravo uopće nije trebalo. Hranu koja sadrži puno šećera ili brašna nije preporučljivo jesti u ovim danima jer uzrokuju upale unutar tijela. A ne treba uopće ni naglašavati da kombinacija upala i menge nije dobitna kombinacija. Preporučuje se da u ove dane jedeš više žitarica, voća i povrća, dakle što zdravije, to bolje.

Imaš obilnije menstruacije

via GIPHY


Svakog mjeseca sluznica maternice se na ovaj način samopročišćava. Ponekad se ljušti i odbacuje više, a ponekad manje – što je još jedna stvar o kojoj ovisi koliko će ti menga biti jaka. Ovo je jedna od stvari na koje ne možeš pretjerano utjecati. Stres i hormonalne promjene utječu i na to koliko će ti menga biti jaka, ali i na to hoće li kasniti. Ako ti je u nekim mjesecima obilnija i bolnija, to nije ništa za zabrinutost, već to znači samo da se taj mjesec više ljušti.

Previše si pod stresom

via GIPHY


Pokušati se smiriti i biti što manje pod stresom je ključno. Iako je to lakše reći nego napraviti, pokušati smanjiti količinu stresa ne mora značiti riješiti se stresa u potpunosti, samo preuzeti kontrolu nad stvarima nad kojima možeš. Osim što će ti zbog više stresa menga biti bolnija, on može utjecati na način i da ti zbog njega kasni. Joga ili redovito vježbanje su dobar način za opustiti se kada prolaziš kroz periode kada si posebno pod stresom.

Foto: Freepik/ Giphy

M.T.

Pogledajte još:

U ove srednje škole je stigla budućnost – djevojke će dobivati besplatne uloške i tampone kada imaju mengu

BFF i ti često imate mengu u isto vrijeme? Pravi razlog tome je prilično bizaran

Opet kasni? Osam razloga zbog kojih ti menga može biti neredovita (osim trudnoće)

mengabolnamenstruacijarazlozi

36.470
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!