4

Srijeda, četvrtak i petak možda i jesu super dani jer se vikend približava, ali su također i užasni jer ti se baterija polagano prazni: sve je teže ustajati ujutro, a elana i poleta za odlazak u školu sve je manje. Možda primjećuješ da se s umorom, nespavanjem i praznijom baterijom pojavljuju i oni – grozni podočnjaci...

Zašto se podočnjaci pojavljuju kad smo neispavani i umorni? Prvo je bitno napraviti razliku između podočnjaka i vrećica pod očima koje su jedna drugačija stvar, iako se često pojavljuju zajedno.Evo kako nastaju podočnjaci:

Tamni krugovi oko naših očiju više su genetski uvjetovani nego samo rezultat nedostatka sna. Koža ispod očiju je jako tanka, a prekriva mišiće, masno tkivo i krvne žile koje se nalaze tik ispod kože. O boji tog dijela uvelike odlučuje boja kože i njena debljina. Što si umorniji/ja, to su krvne žile proširenije i više se ističu ispod očiju.

Kad padaš s nogu od umora, tvoje tijelo proizvodi veće količine kortizola koji podiže razinu energije u tvom tijelu tako što potiče proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, ali i proširuje krvne žile. Tako tamni krugovi postaju sve izraženiji!Također, ako dugo vremena ležiš na leđima (i neuspješno pokušavaš zaspati) pojačat će se protok krvi ispod tvojih očiju i dobit ćeš isti učinak tamnih krugova oko očiju. Zbog toga neke manekenke spajavu u polusjedećem položaju!
Kako smanjiti mogućnost nastajanja podočnjaka?

* Ograniči unos soli u organizam!

* Korektor nanesi u obliku trokuta ispod očiju, a ne samo direktno na područje podočnjaka.* Probaj nanijeti koraljni ili crveni ruž na usne

* Domaća rješenja: kriškice hladnog krastavca i vrećice ohlađenog čaja mogu smanjiti otekline ispod očiju
* Bademovo ulje – nanesi ga na podočnjake i ostavi da djeluje preko noći
* Ništa ne djeluje bolje od 8-satnog spavanca, vježbe i zdrave prehrane (znamo, nemoguća misija)
Imaš li i ti problema s podočnjacima kad si umoran/na?

L.B./foto: arhiva, Tumblr

Pročitajte još...

...Super fora: sakrij podočnjake crvenim ružem!...

...Brzi trikovi protiv tamnih koluta ispod očiju – podočnjaci bye bye!...

...Kako ukloniti podočnjake na prirodan način?...

podočnjacizašto nastajukako ih spriječiti i prikriti

36.470
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!