0

U većini slučajeva volimo svoje grudi – mekane su, super izgledaju u ljetnim haljinicama, one su znak odrastanja i ponekad budu baš zabavne. No, jednom mjesečno grudi su stvarno ne cool. PMS i menga period su kada te, uz sve emocije koje ti se javljaju istovremeno, jako bole i grudi.

Spavanje na trbuhu možeš zaboraviti, na tjelesni i skakanje niti ne pomišljaš, a dobar grudnjak spas je u danima kada te bole grudi. Zašto je to tako? Glavni razlog jest promjena hormona.Hormoni se uvijek mijenjaju ovisno o tome u kojoj si fazi ciklusa. Dva glavna hormona za bolne grudi su progesteron i estrogen. Nelagoda obično počne oko vremena ovulacije (dva tjedna prije menstruacije) jer se tada povećava količina ta dva hormona, a bude na vrhuncu pred samo menstrualno krvarenje.Tada možeš osjećati da su ti grudi natekle i bole te sa svih strana, najčešće je bol sa strane koja je bliže pazuhu. S pojavom menstrualnog krvarenja, razina dva spomenuta hormona pada i bol obično nestaje.

Što ti može olakšati taj bolan period?

Redovito vježbanje

Izbjegavanje slane hrane dva tjedna prije menstruacije
Smanjen unos kofeina
Ako su ti grudi jako natečene možeš napraviti hladne obloge koje možeš stavljati nekoliko puta dnevno (možeš stavljati i tople obloge, ovisno o tome što ti više paše)
Dobar grudnjak – opcija majice bez grudnjaka u ovom periodu vjerojatno nije baš dobra ideja. Preporučuje se čak nošenje sportskog grudnjaka koji bi sve držao na mjestu.*Grudnjak za vrijeme bolova

Budući da ti grudi otići probaj malo otpustiti naramenice grudnjaka kako ti se ne bi urezale u ramena
Nemoj kupovati novi grudnjak nekoliko dana prije menge jer su ti grudi veće nego inače pa ćeš kupiti krivu veličinu
Ako te grudi ne prestanu boljeti nakon što dobiješ mengu bilo bi dobro posavjetovati se s doktorom.

Foto: Shutterstock/Giphy

I.I.

Pročitajte još:

I njih to zanima: pitanja koja dečki imaju o grudima

6 trikova s grudima koje svaka djevojka treba znati

Stvari koje razumiju samo cure s malim grudima

grudibolovipmsmenstruacijamenga

36.238
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!