7

Cure koje su seksualno aktivne odmah posumnjaju na trudnoću kada im kasni menga, a druge postanu ekstremno zabrinute za svoje zdravlje. Postoji više različitih razloga zbog kojih menga kasni, a u pitanju uopće ne mora biti neočekivana trudnoća ili narušeno zdravlje.

Ovo je 8 mogućih razloga zašto menga može biti neredovita:

Dobila si menstruaciju unazad dvije godine

Pubertet je proces koji traje, nitko ne ode leći u krevet kao dijete te se probudi kao tinejdžer. Isto tako, signalima koji putuju od ženskog mozga do jajnika koji su krivac za krvarenje svakog mjeseca treba neko vrijeme da sazriju. Poznata ginekologinja Jennifer Ashton kaže da ako imamo neredovitu mengu već dvije godine da ona neće tako brzo postati redovita jer se naš mozak naviknuo da je to kašnjenje  normalno. Bez obzira na sve Ashton preporuča posjet ginekologu kada cure imaju od 13 do 15 godina.

Krivo bilježiš datume menge (ili ih uopće ne bilježiš i ne pratiš)

Ako je tvoj menstrualni ciklus zdrav, prvi dan mjesečnice i prvi dan sljedeće mjesečnice trebaju biti u razmaku od 21 do 40 dana. U slučaju da ne bilježiš svoju mengu i ne pratiš, možda uopće nećeš niti primijetiti da je neredovita. Vrlo je teško sjetiti se kada si zadnji put imala mengu, što znači da trebaš početi ako to već ne radiš. Možeš to pratiti ručno i zapisivati po kalendaru ili preko različitih aplikacija za mobitel.

Pothranjena si

Kako postoji određeni broj kila da bi djevojčice dobile mengu, isto tako postoji i određeni broj kila i masnog tkiva kako bi djevojke zadržale redoviti ciklus. Možda si čula da cure koje se bave atletskim sportovima, a imaju malo masnoće u tijelu često samo `izgube` mengu. To je biološki moguće, ali djevojke koje se bave sportom rekreativno ili u školi to ne bi trebale iskusiti. Ako imaš nekih poremećaja u prehrani ili si jako mršava moraš se obratiti liječniku.

Imaš sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajanika (PCOS) je poremećaj nepoznatog uzroka koji karakterizira poremećaj menstrualnog ciklusa. Liječnici nisu sigurni je li za ovu bolest kriva genetika ili nešto drugo. Cure koje imaju ovu bolest često imaju neredovite menge koje se javljaju u 6-8 tjedana razmaka. Ili još gore- godinu dana se menga ne pojavljuje. Drugi simptomi policističkih jajnika su debljanje, masna koža i akne, depresija, ispadanje kose...ako misliš da imaš neki od ovih simptoma kontaktiraj liječnika!

Tek si počela piti kontracepcijske pilule ili ne piješ pilule redovito

Bilo kakva vrsta konstracepcijskih pilula  promijeniti će nivo estrogena u u tijelu što može utjecati na menstruaciju. Trebat će neko vrijeme da se tijelo prilagodi, osobito ako je menga bila neredovita. Osim što mogu spriječiti začeće, pilule mogu pomoći curama koje nemaju redovite mjesečnice. Vrlo je bitno piti pilule svaki dan u isto vrijeme bez da propustiš dan! Ako preskačeš pilule mjesečnica može postati neredovita.

Piješ određeni lijek

Ako piješ lijekove protiv depresije, tjeskobe, bipolarnog poremećaja ili nekog drugog psihijatrijskog poremećaja, ti lijekovi mogu potencijalno učiniti tvoju mengu neredovitom. Ovo ne znači da trebaš odustati od lijekova na svoju ruku, savjetuj se s liječnikom!

Iskusila si vaginalno krvarenje, ali to nije menga

Nije svo krvarenje iz vagine ujedno i mjesečnica. U vrlo ekstremnim slučajevima moguće je da krvariš zbog infekcije, tumora ili zbog nepoznatog predmeta koji je zapeo `tamo dolje`. Jedini način na koji možeš shvatiti krvariš li zbog menge ili nečeg drugog je da pratiš svoj ciklus i bilježiš datume.

Trudna si

Izostanak mjesečnice može značiti trudnoću osobito ako si seksualno aktivna, a nisi sklona pretjeranoj zaštiti. Ili se štitiš primjerice kondomima, ali ni to nije jamčenje sigurnosti. Ako misliš da si trudna možeš kupiti test u ljekarni ili u DM-u.

Pročitajte još:

KVIZ: Koliko poznaješ menstrualni ciklus?

Menstruacija i probava - neprijatelja dva

Sve što nisi znala o vaginalnom iscjetku

Foto: Shutterstock

mjesečnicamengakašnjenjeneredovita menga

36.185
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!