0

Ako su tvoji roditelji ikad vikali na tebe jer si smanjio/la temperaturu u stanu ili kući na 15 stupnjeva po noći znaj da si im zapravo napravio/la uslugu. Samo sjedi i uživaj u ovom slatkom trenutku pobjede jer je znanost dokazala da je spavanje u hladnoj sobi zapravo dobro za zdravlje.

Istraživanja su pokazala da postoji velik broj prednosti koje proizlaze iz spavanja u prostorijama gdje je niža temperatura. To smanjuje rizik od metaboličkih bolesti, probleme sa spavanjem svodi na minimum i omogućava vam da brže utonete u san.

via GIPHY


Pomaže vam da brže zaspite

Prema Harvard Medical School-u, temperatura vašeg tijela počinje padati prije nego što zaspite. Za vrijeme spavanja, vaša osnovna temperatura tijela je smanjena za jedan stupanj. To je način na koji tijelo čuva energiju. Spavanje u hladnijoj sobi pomoći će vam da se spustite na tu razinu brže, što će vam pomoći da zaspite brže i da bolje spavate.

Ubrzava vaš metabolizam
Istraživači američkog Nacionalnog instituta za zdravlje ustanovili su da spavanje u sobi u kojoj temperatura iznosi 18 stupnjeva, povećava metabolizam, povećava količinu smeđe masti (koja je dobra) i poboljšava osjetljivost tijela na inzulin, što smanjuje rizik od metaboličkih bolesti. Samim time što su ispitanici spavali u hladnijoj sobi, stekli su metaboličke prednosti.

via GIPHY


Pomaže smanjiti nesanicu
Sveučilište u Južnoj Australiji napravilo je istraživanje koje sugerira da je regulacija temperature zapravo ključ za rješavanje nesanice. UniSA Centar za istraživanje spavanja otkrio je da oni koji pate od nesanice zapravo imaju višu tjelesnu temperaturu, što im otežava da uopće zaspu. 'Regulacija temperature značajan je čimbenik u obje vrste nesanice. Razlika je samo u vremenu kad se javlja nesanica', kaže dr. Cameron Van den Heuvel.

via GIPHY


'Istraživanja vezana uz nesanicu pokazuju da oni koji imaju problema sa spavanjem uvijek imaju višu tjelesnu temperaturu neposredno prije početka spavanja, u usporedbi s normalnim zdravim odraslim osobama. To rezultira stanjem povišene uzbuđenosti koja ih sprečava u tome da zaspu kada odu u krevet, vjerojatno zato što oni moraju čekati da njihova tijela izgube toplinu koja ih drži budnima. Govorimo samo o pola do jednog stupnja, ali ta mala promjena temperature može rezultirati značajnim razlikama u uzbuđenju između onih koji pate od nesanice i ljudi bez problema sa spavanjem', dodao je dr. Van den Heuvel.

Foto: Freepik/ Giphy

M.S.K.

Pogledajte još:

Rano ustajanje ujutro nije tako grozno kao što se čini! Uz ovih 6 trikova i ti možeš postati jutarnja osoba

Tipka za snooze ti je najbolji prijatelj? Istraživanja kažu da je to znak inteligencije

Nikako da prespavaš noć u komadu? Vrijeme u koje se budiš otkriva što te muči

sanspavanjenesanicatemperatura u sobitemperaturametabolizamzdravljetijelosavjeti

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

36.018
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!