1

Donosimo 8 bitnih savjeta svim djevojkama da olakšaju sebi, ali i svome tijelu pakao kroz koji prolaze jedanput mjesečno.

Menstruacija više nije (barem ne u tolikoj mjeri) i ne bi trebala biti tabu tema o kojoj se danas ljudi srame raspravljati. Menstrualni ciklus je najnormalnija (ali i bolna) pojava u životu svake žene, a na njima je da svaka pronađe način kako se nositi s njom. Osim toga, nemamo svi isti prag boli, a ni na kraju krajeva istu količinu te boli tijekom menstruacije. Da, dobro ste pročitali, zaista POSTOJE žene koje se u tih 7 dana mjesečno osjećaju kao ostala 23 dana. Međutim, za one djevojke koje ne znaju za menstruaciju bez boli i grčeva, donosimo savjete kako prebroditi tih mukotrpnih tjedan dana mjesečno.

Budi vlastiti ekspert za menstruaciju
Za djevojke koje zaista imaju problema s grčevima u području abdomena, savjet je da vode bilješke o svojim menstrualnim ciklusima. Zvuči glupo, ali kada vodite bilješke o npr. pojavi migrena, boli u donjem dijelu leđa, neredovitom ciklusu, obilnoj ili manje obilnoj menstruaciji, uvelike pomažete ginekologu na pregledu jer će vam lakše ustanoviti koji je problem, a da uzrokuje te pojave. Da bi lakše popratile te pojave, postoje mnoge aplikacije za mobitele koje su namijenjene praćenju vašeg menstrualnog ciklusa.

Tablete – da ili ne?
Tablete su privremeno rješenje koje će vam olakšati ostatak dana. Međutim, one su namijenjene da privremeno zaustave bol koju imate, a ako ih uzimate prečesto, štetno je za zdravlje. U svakom slučaju, zaista pomažu u trenucima kada imate puno obaveza, a bol ne prestaje, no treba pripaziti na količinu i učestalost uzimanja istih.

Bilo kakvi topli oblozi
Kada je u pitanju nesnosna i tupa bol – toplina ju umanjuje. Doslovno bilo kakva vrsta toplog obloga (termofor, ručnik, boca tople vode) ublažit će vašu bol. Termofor je odličan pomagač u menstruaciji jer kada ulijete u njega toplu vodu, on održava istu temperaturu vode satima. Točnije, radi na isti princip kao i termosica za kavu ili čaj. Međutim, ako nemate termofor, poslužit će i obična boca s toplom vodom ili ručnik namočen u toploj vodi. Njih je potrebno staviti na mjesto boli i tako držati dok bol ne krene nestajati. Ako vam i to ne odgovara – topla kupka, također, zlata vrijedi.

Magnezij
Konstantna promjena raspoloženja, razdražljivost, tjeskoba i tuga koju uzrokuju hormoni tijekom menstrualnog ciklusa se također može regulirati. Magnezij je mineral koji podržava živčani sustav i samim tim rješava sve tjeskobne osjećaje koji nas trenutno muče. Njega možemo pronaći u raznom povrću poput blitve, kelja, špinata, ali i u obliku tablete (dodatak prehrani – magnezijev citrat).

Izbjegavaj kofein
Koliko god teško zvuči, pomaže. Tijekom menstrualnog ciklusa poželjno je unositi čim manje proizvoda koji sadržavaju puno kofeina. To su pića poput kave, Coca Cole, Fante i svih drugih gaziranih napitaka. Privremeno ih možete zamijeniti zelenim čajem koji, također, djeluje tako da nas ujutro razbudi, ali ne sadrži kofein što je veliki plus.

Lagana tjelovježba
Mnogi stručnjaci navode da je mit koji objašnjava da se djevojke ne bi smjele baviti tjelesnom aktivnošću tijekom menstrualnog ciklusa – lažan. Što bi zapravo i mogla biti istina jer ćete se u svakom slučaju bolje osjećati nakon mini treninga nego prije njega, zar ne? Naravno, ako je bol zaista nepodnošljiva kada se ne možeš niti kretati od količine grčeva, to je nemoguće. No, za sve djevojke koje nemaju ovakvih problema svakako je preporučljivo unijeti malo tjelesne aktivnosti poput treninga za rastezljivost, šetnje, vožnje bicikla i slično. Vidjet ćete, osjećat ćete se bolje!

Melatonin - umor
San je bitan ne samo za djevojke koje imaju menstruaciju, nego općenito za sve ljude ako žele normalno i zdravo živjeti, ali i funkcionirati. Umor nas graniči u mnogim stvarima i obavezama koje trebamo odraditi, a da bi umor smanjili potrebno je proizvoditi više noćnog hormona – melatonina. On ima značaj utjecaj i u menstruaciji jer poboljšava ovulaciju i plodnost. Za bolji san je preporučljivo navečer uključiti noćni način rada na mobitelima jer pretvara plavu svijetlo u crvenu nijansu koja pomaže u zaštiti melatonina.

Kontracepcijske pilule
Kontracepcijske pilule, osim što služe za kontracepciju, pomažu pri menstruaciji. Ne samo da reguliraju neredovite cikluse, već smanjuju bol koja se pojavljuje jednom mjesečno. Međutim, te pilule se mogu dobiti samo na temelju preporuke ginekologa i nije ih pametno, kao i ostatak tableta, koristiti olako.

Foto: Giphy/ Shutterstock.com - Monstar Studio

Petra Sokolić

Pogledajte još:

Jesti ili ne jesti: Hoće li čokolada stvarno pomoći s bolovima za vrijeme menge ili ih može pogoršati?

Zašto mi kasni? 8 razloga zašto menga može biti neredovita

Nema seksa za vrijeme menge i privlačiš morske pse? 10 mitova o mjesečnici u koje ne smiješ vjerovati

menstruacijamengagrčevibolovisavjetioni dani u mjesecu

36.188
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!