0

Tvoja vagina je samo još jedan dio tebe, isto kao tvoje srce, mozak ili noge. Stoga u potpunosti ima smisla upoznati se s njenim svakim dijelom i naučiti kako ispravno voditi brigu o tom najintimnijem dijelu svog tijela.

Prije svega, jedna od važnijih stvari je promatranje i poznavanje vlastitog tijela. Za početak, bitno je razlikovati vulvu - vanjske nabore kože vagine - od same vagine koju čini sve ostalo. Vulva se razlikuje među ženama i to nije zabrinjavajuće. Jedna od najčešćih grešaka je to što mnogi misle kako urin izlazi iz vagine, a to je u potpunosti pogrešno. Urin izlazi iz potpuno drugog otvora koji se nalazi između klitorisa i vagine. Također, s obzirom na to da se većina vagine nalazi unutar tijela, mnogi misle kako je lako unutra 'izgubiti' nešto što će tada završiti negdje drugdje u vašem tijelu, nešto poput npr. tampona. Međutim, to nije tako. Nemoguće je to da tampon odluta i izgubi se negdje drugdje u tijelu.

via GIPHY


Nakon što si dobro promotrila kako sve izgleda tamo dolje, izdvojili smo za tebe najvažnije činjenice koje bi trebala znati kako bi mogla razlikovati dobre stvari od onih loših:

1. Ne moraš koristiti gel za tuširanje niti druga posebna sredstva za čišćenje.
Tvoja vagina se čisti sama. Ako ti je išta potrebno, to je neki jako nježan sapun ili poseban gel za njegu intimnih dijelova tijela, kako bi oprala vanjski dio vagine i stidne dlake. Također, izbjegavaj grubo trljanje spužvom za tuširanje i drugim, sličnim pomagalima. Nemoj koristiti klasične gelove za tuširanje jer njima možeš samo poremetiti prirodni pH vagine i prouzročiti probleme.

2. Iscjedak je normalan kad je bezbojan.
Vagina ima sluzavu membranu što znači da tamo i mora postojati vlažnost koja se s vremenom izlučuje. Iz tog razloga ponekad možete vidjeti nekoliko točkica na svojim gaćicama. To nije zabrinjavajuće ako iscjedak nema nikakvu boju. Također, kod nekih je iscjedak veći nego kod drugih.

via GIPHY


3. Promjene u iscjetku mogu značiti da je došlo do infekcije.
Gljivične infekcije su relativno učestale. Tada je iscjedak bijele boje i siraste teksture. Također, javlja se svrbež i crvenilo, ali nema mirisa. Gljivična infekcija liječi se pomoću krema i drugih lijekova koji se stavljaju direktno u vaginu.

Druga infekcija koja se često javlja zove se bakterijska vaginoza. Ona uzrokuje zelenkast ili žućkast iscjedak te neugodan miris koji podsjeća na miris ribe, pogotovo nakon seksa. Ako te peče, svrbi i imaš neugodan iscjedak dulje od tjedan dana, tada svakako otiđi liječniku.

4. Tange ne uzrokuju bakterijsku infekciju, ali...
uska odjeća i gaćice od neprirodnih materijala poput najlona, ih mogu uzrokovati. Tada tangice mogu pogoršati situaciju dodatnim trljanjem već iziritirane kože. U tom slučaju, drži se običnih pamučnih gaćica, a dok spavaš možeš i njih skidati, dok ne prođe infekcija.

5. Seks ne bi trebao boljeti.

Mnoge žene pate u tišini jer im je neugodno reći da ih boli, ali to se ne bi trebalo događati. Svakako detaljno popričaj s ginekologom o tome što osjećaš kako bi što točnije mogli zaključiti koji je razlog tvoje boli i kako ju izbjeći u budućnosti.

6. Jako je važno imati dobrog ginekologa.
Kako bi našla ginekologa koji ti se sviđa, uvijek možeš prvo doći samo na razgovor. Moraš se osjećati ugodno u razgovoru sa svojim ginekologom kako bi svaki put bez problema mogla izraziti bilo koju brigu koju imaš i kako bi mogla uvijek postavljati čak i ona najneugodnija pitanja. Također, na pregled je potrebno ići svakih šest mjeseci, do godinu dana, ako si seksualno aktivna.

Foto: Giphy/Shutterstock

M.S.K.

Pročitajte još:

Prepoznaj simptome na vrijeme – kako znati da imaš vaginalnu infekciju?

Znoj kao neprijatelj: riješi se neugodnog mirisa 'tamo dolje' i izbjegni fleke

Dlake i dlačice – što zapravo dečki misle o depiliranju 'tamo dolje'?

\'tamo dolje\'zdravljeiscjedakvaginainfekcijaginekolog

36.458
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!