0

Naravno da te usreći komad čokolade ili torte i činjenica da je zgodan dečko 'pao na tebe', ali sigurno nisi znala što te još može usrećiti – a ttly je čudno.

Čak i ako tebe ne usrećuje, dovoljno je creepy znati da nekoga stvarno ove čudne pojave 'podižu'. Mi smo se ipak odlučili da ćemo isprobati sljedeće znanstveno potvrđene 'metode usrećivanja', ma koliko creepy bile...

1. Ljutnja – nikako ne zvuči logično da te ljutnja može usrećiti, ali pričekaj da ti objasnimo. Nedavno je provedeno istraživanje na 2300 studenata iz SAD-a, Brazila, Kine, Njemačke, Gane, Izraela, Poljske i Singapura koje je otkrilo da su ljudi najsretniji kada osjete onu emociju koju su željeli osjetiti (ili su mislili da određena situacija 'zaslužuje'). Tako ćeš, primjerice, biti dugoročno najsretnija ako odeš negdje gdje si mislila da će ti biti loše i stvarno ti bude. Zašto? Jer ćeš potvrditi svoj stav i očekivanja.

via GIPHY


2. Gledanje tužnog filma – o ovoj temi je isto provedeno istraživanje, u Ohiju 2012. godine u kojem su ispitanicima dali da gledaju tragediju o Drugom svjetskom ratu, 'Okajanje', i zaključili da su bili sretniji nakon odgledanog filma. Razlog? Tada vidiš da ima i onih kojima je gore nego tebi, nakon što se poistovjetiš s njima.

via GIPHY

 

3. Razmišljanje o smrti – ovo je potvrdila studija objavljena u časopisu Society for Personality and Social Psychology koja je provedena na dvije grupe koje su stajale na različitim mjestima uz glumca i bilježnicu. Jedna grupa je stajala uz groblje, a druga na sasvim običnom mjestu – i oni koji su bili uz groblje predali su više bilježnica i imali više inspiracije. Znanstvenici su zaključili da svijet o smrtnosti poboljšava naše tjelesno zdravlje i sposobnost da odredimo svoje životne ciljeve i vrijednosti.

via GIPHY


4. Lažni osmijeh – istraživanje provedeno na Sveučilištu u Kansasu pokazalo je da su ispitanici koji su bili izloženi stresnim situacijama, uz pomoć lažnog smijanja uspjeli podići svoje raspoloženje i smanjiti stres.

via GIPHY


5. Razgovor sa strancem – istraživanje na ovu temu napravili su znanstvenici u Chicagu i to tako da su poslali dvije skupine ispitanika u vožnju javnim prijevozom – jednima su rekli da razgovaraju s nepoznatim ljudima, a drugima da šute. Ispostavilo se da su ovi koji su razgovarali sa strancima bili sretniji nakon vožnje.

via GIPHY


6. Svađanje – ova teza je potvrđena istraživanjem u Vanderbiltu 2008. godine. Otkriveno je da naš mozak svađu ponekad doživljava kao nagradu budući da se tada oslobađa dopamin i to u količini sličnoj onoj koja se oslobađa prilikom npr. seksa.

via GIPHY


7. Čitanje dnevnika – tvojeg, ne tuđeg. Nekoliko studija dokazalo je da zahvaljujući čitanju svojeg dnevnika možemo ponovno doživjeti iskustva u prošlosti na drukčiji način ili biti ponosni na same sebe.

via GIPHY


Mi ti preporučujemo da drugi puta, kada budeš u bedu, isprobaš neku od ovih 'metoda usrećivanja' i javiš nam je li bila uspješna. I mi ćemo prionuti na posao uskoro...

Foto: Pixabay/Giphy

M.Z.


Pročitajte još:

Čudne stvari koje svi radimo na Instagramu – ali ne želimo priznati

Jedva čekaš da starci odu – čudne stvari koje svi rade kad su solo kod kuće

Jakne s krznom, gole noge, čudne kombinacije - Stvari koje nas naživciraju kad vidimo

usrećivanjesrećapodizanje raspoloženjaznanstveno dokazanoistraživanje

36.210
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!