0

Međutim, jeste li znale da postoje vitamini za rast kose? Zapravo, loša prehrana, uključujući nedostatak vitamina, glavni je faktor gubitka kose. Ovi prirodni lijekovi rade na tome da poprave srž problema, kao što je reguliranje razine hormona ili borba protiv stresa koji se povećava s dobi.

Manje od 45 posto žena prolazi kroz život s punom glavom kose, dok većina muškaraca prolazi kroz neku vrstu gubitka kose nekad u životu. Industrija za njegu kose zna da potrošači imaju veliku želju da izgledaju mlađe više nego ikad pa stalno proizvode nove proizvode koji obećavaju rast kose. Prije nego što potrošite svoj novac na još jedan proizvod koji vas može ostaviti razočaranima, pokušajte s vitaminima potaknuti svoju kosu na rast.

via GIPHY


Isprobajte ove vitamine za kosu ako se pitate kako na prirodan način pridonijeti gustoći svoje kose:
1. Riblje ulje
Ulja bogata različitim vrstama masnih kiselina obilno se koriste u istraživanjima kako bi se procijenio učinak na zdravlje kože i kose. Omega-3 masti njeguju kosu, pridonose zgušnjavanju kose i smanjuju upalu koja može dovesti do gubitka kose, zbog čega je riblje ulje korisno za kosu. Istraživanje iz 2015. godine, objavljeno u časopisu Journal of Cosmetic Dermatology, procijenilo je učinke šestomjesečne konzumacije dodataka prehrani- omega-3, omega-6 i antioksidansa- na gubitak kose. Nakon šest mjeseci liječenja došlo je do poboljšanja- povećan je rast kose, smanjen je gubitak kose i povećala se gustoća kose kod ispitanica.

via GIPHY


Namirnice koje su bogate omega-3 su losos, skuša, tuna, bijela riba, sardina, žumanjak, orasi i sjemenke konoplje. Ako ne jedete dovoljno omega-3, uzmite jednu do dvije kapsule ili jednu žlicu ribljeg ulja kako biste smanjili upale u tijeku koje mogu uzrokovati poremećaje kod rasta kose.

2. Cink

Cink je veoma koristan za zdravlje folikula dlake i ubrzava oporavak folikula dlake. Poznat je kao bitan mikronutrijent koji ne samo da pomaže njezinu rastu već i čini kosu sjajnijom. Može se pronaći u raznim namirnicama, a najbolji su izvori ovog blagotvornog minerala crveno meso, bučine sjemenke, indijski oraščići te mliječni proizvodi. Kako biste zadovoljili razinu dnevnog unosa cinka, sve što zapravo trebate napraviti jest imati uravnoteženu prehranu. Cink je jedan od najvažnijih vitamina za rast kose.

via GIPHY


3. Vitamin B-kompleks (biotin i B5)
Biotin i vitamin B5 se često koriste kao alternativni tretmani za gubitak kose. Biotin obnavlja ispucale vrhove vaše kose koji su oštećeni zbog prekomjernog šamponiranja, izlaganja suncu, korištenja sušila za kosu i pegle za kosu. Vitamin B5 također potiče rast kose. Glavni znak nedostatka biotina je gubitak kose. Nedostatak može biti uzrokovan pušenjem, oštećenjem jetre ili čak trudnoćom. Da biste preokrenuli proces gubitka kose i povećali snagu svoje kose, uzmite jednu B-kompleks tabletu dnevno ili uzmite odvojeno biotin i vitamin B5. Također, konzumiranje hrane bogate biotinom i vitaminom B5, kao što su jaja, govedina, piletina, avokado, mahunarke, orašasti plodovi i krumpir, također vam pomaže da izbjegnete nedostatak i potaknete rast kose.

via GIPHY


4. Vitamin C
S godinama se povećava proizvodnja slobodnih radikala i smanjuje se količina antioksidativnih enzima koji štite vaše tijelo. To dovodi do oštećenja staničnih struktura i starenja kose. Nedostatak vitamina C može kosu učiniti suhom, a vrhove ispucalima. Kako biste spriječili ovakva oštećenja kose, bitno je svakodnevno konzumirati dovoljne količine ovog vitamina. Važno je reći da vitamin C pomaže u apsorpciji željeza – minerala koji je nužan za rast kose. Vitamin C se kao antioksidans bori i protiv oksidativnog stresa koji doprinosi nastanku sijedih i gubitku kose. Također, kako bi se borili protiv oštećenja slobodnih radikala i zaštitili kosu od starenja, konzumirajte namirnice bogate vitaminom C poput naranče, crvene paprike, kelja, prokulica, brokule, jagoda, grejpa i kivija.

via GIPHY


5. Željezo
Nekoliko je istraživanja ispitivalo vezu između nedostatka željeza i gubitka kose, a neki sugeriraju da nedostatak željeza može biti povezan s gubitkom kose. Istraživači su otkrili da je od devet osoba koje boluju od anemije, zbog nedostatka željeza, njih osam patilo od pojačanog ispadanja kose. Također, studija pokazuje da žene s nedostatkom željeza imaju veći rizik od gubitka kose. Da biste pojačali rast kose, svakodnevno jedite hranu bogatu željezom. Jedite mnogo špinata, blitve, povrća, žumanjaka, goveđih odrezaka, graha i crnog graha. Budući da nedostatak željeza može dovesti do gubitka kose, osigurajte da dnevno dobivate preporučenu količinu željeza jedenjem mnogo hrane bogate željezom i uzimanjem dodataka prehrani.

via GIPHY


Međutim, budite oprezni s pretjeranom konzumacijom željeza. To može uzrokovati preopterećenje i treba ga izbjegavati. Oni koji ne reagiraju na zamjensku terapiju željezom moraju proći dodatna testiranja kako bi utvrdili druge uzroke nedostatka željeza i gubitka kose.

6. Vitamin D
Folikuli su vrlo osjetljivi na hormone, a vitamin D je hormon koji igra važnu ulogu. Istraživanja pokazuju da su nedovoljne razine vitamina D uključene u različite autoimune bolesti, uključujući alopeciju. Izravno izlaganje suncu je najbolji način da apsorbirate vitamin D. Sjednite na sunce na nekih 10-15 minuta kako biste apsorbirali oko 10 tisuća jedinica prirodnog vitamina D. Kako biste povećali razinu vitamina D s izvorima hrane, jedite hranu bogatu vitaminom D kao što su skuša, jegulja, losos, bijela riba, sabljarka, maitake i portabella gljive.Foto. Freepik/ Giphy/ Pinterest

M.S.K./ Izvor

Pogledajte još:

Sve što trebaš znati o prirodnom posvjetljivanju kose! Kako to napraviti, što izbjegavati, djeluje li uopće?

Otkrij koliko često i kako bi zapravo trebala prati kosu da ona bude zdrava i sjajna zauvijek

Pet pitanja koja bi obavezno trebala pitati frizera kada se spremaš na neku veću promjenu

kosavitaminimineralizdravljegusta kosaduga kosalijepa kosasavjetiprehrana

36.232
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!