0

Sigurno si čula roditelje kako prigovaraju jer stalno 'visiš' na fejsu, provjeravaš koliko si skupila lajkova na Instagramu na zadnjoj objavi i uvijek si online. Jesi li se ikad zapitala da li su u pravu kad 'gunđaju' ili ih smatraš zastarjelima i izvan toka?

Draga čitateljice, moramo priznati da su ovaj puta u pravu. Tijekom praznika bi trebala uzeti pauzu od korištenja društvenih mreža i iskoristiti slobodno vrijeme na pametniji način. Ali, otkuda krenuti? Znamo da je to možda lakše reći nego napraviti, zato donosimo vodič za oporavak od virtualnog svijeta.

via GIPHY


1. Otkrij koju aplikaciju/društvenu mrežu najviše koristiš – zapitaj se zašto ti je toliko bitna da na mobitelu/tabletu/kompjuteru provodiš nekoliko sati dnevno (pa nije ti to posao?!) i što ti predstavlja u životu. Nedavno smo pisali o štetnosti društvenih mreža na našu psihu (od čega je najštetniji upravo Instagram) jer uzrokuju nisko samopouzdanje, nedostatak sna i stvaranje loše slike o sebi.


2. Odredi realne ciljeve
– nemoj ih odmah izbaciti iz svog života u potpunosti na dugi period. Zadaj si ono što možeš podnijeti – vikend bez društvenih mreža ili smanji broj sati provedenih online na minimum. Nakon nekog vremena osjećat ćeš se bolje u stvarnosti jer se uvijek možeš naći s frendicama na kavi da ti ispričaju novosti, umjesto da ih pratiš na fejsu.3. Oslobodi memoriju na mobitelu – obriši aplikacije
– društvene mreže koristi namjenski i u određeno vrijeme. Ako ti ne budu dostupne na mobitelu, sigurno ćeš ih manje koristiti jer ćeš morati sjesti za komp da pristupiš tom segmentu virtualnog svijeta. Odjednom ćeš primjećivati više stvari oko sebe kad šećeš gradom jer nećeš 'buljiti u mobitel'.4. Evaluiraj rezultate – nakon nekog vremena vidjet ćeš koliko ti se vremena oslobodilo u danu i kako je život jednostavniji bez multitaskinga, a osjećat ćeš se i mentalno zdravije. Obećajemo – pinky swear!Foto: Pixabay/Arhiva/Giphy

M.Z.


Pročitajte više:

Često si tužna ili nezadovoljna - Instagram može biti jedan od razloga

Društvene mreže vs. realnost - najčešće poze u kojima svi ispadaju 'dobro'

Objave na društvenim mrežama tijekom praznika: Očekivanja vs. Realnost

društvene mrežeInstagramštetnostopasnopauzaljetopraznici

36.238
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!