8

Osim potencijalnig higijenskih, psiholoških i zdravstvenih rizika koje tetoviranje podrazumijeva, pitali smo naše najpoznatije tattoo umjetnike i majstore kakvi su im stavovi i iskustva vezani uz tinejdžere i tetoviranje.

Bez obzira misliš li da je tetoviranje čin kojim slaviš svoje tijelo koje smatraš dijelom svog identiteta ili kao prostor za izražavanje svoje individualnosti, nema sumnje da “body art” postaje sve popularniji – čak i među tinejdžerima.
Neki tetoviranje smatraju bolnom, opasnom i ponekad čak i ilegalnom procedurom ukrašavanja tijela, a drugi prihvatljivim, cool i zanimljivim načinom izražavanja svoje osobnosti, jedinstvenosti i individualnosti.

I dok je prije 20-ak godina salona za tetoviranje u našim gradovima bilo malo (prvi legalni salon "Roby’s Tattoo Shop" otvoren je 1991. godine) danas niču poput gljiva poslije kiše, a pojavljuju se čak i "majstori" koji rade u udobnosti svoga doma i naplaćuju niže cijene.

Dostupne su i razne varijante polutrajnih tetovaža koje možete napraviti čak i u kozmetičkim salonima, a modna industrija prepoznala je privlačnost ove umjetnosti pa nudi tetovaže koje se zalijepe na kožu i neko vrijeme ukrašavaju dijelove našeg tijela.


foto: arhiva

… Svjetlucave, elegantne i jednostavne za ukloniti - 'flash' tetovaže!…

Na internetu je moguće kupiti čitave komplete za tetoviranje kod kuće, ali o potencijalnim posljedicama nestručnog korištenja takvih mašinica nije potrebno ni govoriti. Nemojte to niti pokušavati!

…Koji tattoo art: najsramotnija tetovaža ikad…

Ako ti ideja tetovaže i dalje zvuči jako privlačno i planiraš svoje tijelo u skorije vrijeme ukrasiti jednom, dobro je informirati se i naučiti sve o tetovažama prije donošenja takve važne odluke koja će obilježiti tvoje tijelo i život.

Kako se radi tetovaža?

Tetovaže se izrađuju instrumentom (mašinom) koji podsjeća na pištolj. Sastoji se od vibracijskih igala koje brzim pokretima unose tintu pod tvoju kožu, točnije u dermis – srednji sloj kože – i to brzinom čak do nekoliko tisuća uboda u minuti.

Dermis se sastoji od krvnih žilica, folikula dlačica, završetaka živaca, znojnih žlijeda i mreže proteinskih vlakana koja se nazivaju kolagen, a koja koži daju njenu snagu i čvrstoću. Stanice su trajne i bit će uz tebe čitav život – baš kao i tetovaža (ukoliko je ne odlučiš ukloniti laserskom operacijom).Na što obratiti pozornost?

Ako razmišljaš o tetovaži i tvoji se roditelji slažu (u slučaju da si maloljetan/na), pripazi na neke stvari prilikom odabira salona u kojem ćeš se tetovirati. Mjesto mora biti čisto! Čuvaj se “kućnih” majstora koji “operiraju” u svojim stanovima i ne otvaraju pred tobom alat i materijale – koji moraju biti sterilni! Svaki paketić tinte također bi morao biti svjež i pripremljen samo za tebe, baš kao i igle koje su isključivo za jednokratnu uporabu. Majstor mora nositi rukavice od lateksa.

Što može poći po zlu?

Naravno da postoje razlozi zašto se tvoji roditelji nećkaju ili pak kategorički odbijaju svaku pomisao da se tetoviraš. Ovaj strašni popis nije ovdje da te obeshrabri i odgovori od tvoje namjere, ali svakako se moraš informirati o tome što znači tetovirati se i koji su rizici ovakvog načina ukrašavanja tijela.

- ako majstor pritisne pištolj uz kožu, igle mogu probušiti masnoću ili mišić ispod kože što može dovesti do ožiljka ili pak obilnijeg krvarenja
- ako tinta uđe u masno tkivo može se raspršiti i izgledati kao masnica (koja neće proći!)
- ako sterilizator koji služi za “ubijanje” virusa kao što su hepatitis B, HIV (što je ipak mnogo rjeđi slučaj) i drugi ne funkcionira ispravno, izvor je bakterija i virusa koji će se tetoviranjem prenijeti u tvoj krvotok i izazvati infekciju ili oboljenje
- neke osobe razviju alergijsku reakciju na tintu zbog čega im se pojavi ozbiljan osip na koži koji se mora kirurški odstraniti s kože (najčešća je reakcija na crveni pigment, ali zabilježeni su i slučajevi reakcije na krom u zelenom pigmentu, kobalt u plavom i kadmij u žutom.


A što kažu naši zagrebački tattoo majstori?

Imaj na umu da tinejdžerima mlađima od 18 godina tetoviranje nije dozvoljeno s razlogom. Postoji slavna slika Normana Rockwella na kojoj je prikazan čovjek koji tetovira ime Betty na ruku jednog mornara. Betty nije prvo ime koje je tetovirao, ali je zasad jedino koje nije prekrižio.


foto: www.allposters.com

Tko kaže da se za koju godinu nećeš predomisliti i požaliti izbor svog tatoo motiva? Možda ti taj crtež (ime, simbol, sličica, slovo) za koju godinu neće više ništa značiti.

S time se slažu i naša dva najpoznatija zagrebačka tattoo majstora – Zele iz tattoo i piercing salona “Zagreb” by Zele ˛& Crew te Roby iz “Roby’s Tattoo Shopa”.

Na pitanje mogu li se u Zagrebu tinejdžeri uopće tetovirati, ako nisu punoljetni Roby i Zele različito su nam odgovorili.

Kod Robyja se nećete moći ukrasiti ako nemate 18 godina, a kod Zeleta možete i sa 16 pod uvjetom da za ruku povedete roditelje: “Klijenti od 16 do 18 godina moraju dovesti roditelja sa sobom, imati dokument sa slikom i slično, imati punih 16 godina, a čak i tada im nećemo istetovirati bilo što i bilo gdje. Ne radimo šake, vrat i lice kao prvu vidljivu tetovažu, ne primamo nikoga pod utjecajem droga i alkohola. Moraju čekati termin i imati ozbiljnu sumu novca”, rekao nam je Zele.

Naravno da postoji i siva zona, svojevrsno crno tržište koje zaobilazi ova stroga pravila profesionalaca. Što o radu takozvanih "kućnih majstora" misle oni koji zarađuju legalno i pošteno otkrio nam je Zele: “S druge strane, Facebook je pun kojekakvih likova koji tetoviraju po garažama i spavaćim sobama, neatestiranom opremom i bojama, bez profesionalne obuke u čistoj ilegali. Takvi “frendovi” uglavnom ne pitaju za osobnu, tetoviraju klincima sve što im padne na pamet i gdje god hoće, ne razmišljajući o posljedicama. A da stvar bude bolja - može odmah i jeftino je.No, jeftino je ponekad najskuplje! Nastavio je Zele: “Rezultat su ružne, unakažene razlivene mrlje od tetovaža, imena bivših cura i dečkiju, često na mjestima koja sprječavaju započljavanje u ozbiljnim firmama ili državnim službama. Nisu rijetke niti alergije na neatestirane boje i razne zarazne bolesti i infekcije. Sve su to opasnosti kojima se izlazu mladi u potrazi za tetovažom jeftinijom od mobitela i da mama ne mora znati. Na kraju doktori i plastični kirurzi imaju pune ruke posla, a to košta puno više.

Sa Zeletom se složio i Roby. I on je spomenuo imena i inicijale (bivših) djevojaka i dečkiju kao najčešću pogrešku zbog koje mladi zažale kasnije: “Tetovaža je zauvijek. Ako odluka nije sigurna, predlažemo da (osoba) “prespava” i razmisli o tome. Na nama nije da sudimo koliko se tko smatra zrelim za takvu odluku, ali nastojimo svakoga upozoriti. Tijekom tetoviranja ne (nitko nije požalio), no kasnije se pokazalo da nisu ozbiljno shvatili naše mišljenje (gore naveden savjet)… obično se radi o imenu ili slovu bivšeg dečka ili cure i sl. zbog čega požale. Tada se to jedino može prekriti nekom većom i tamnijom slikom…Kao pušenje i seks, i ova odluka zahtijeva određenu dozu zrelosti. Ovisno o veličini i boji (crnu tintu lakše je ukloniti nego zelenu) – većinu tetovaža u jednom dijelu života osobe požele ukloniti, što je skup, bolan i ozbiljan proces.

Zbog svega toga: “Think before You Ink!” ili kako Roby poručuje: “Tetovirajte se! Ali tek nakon što dobro razmislite što, gdje i zašto!

L.B./foto: Tumblr

Pročitajte još…

… Nova dimenzija slika na koži – 3D tetovaže!…

… Dvoboj: Želiš li tetovažu?…

… Ispovijesti o tetoviranju i tetovažama…

tetoviranjeopasnostitinejdžeriuvjeti tetoviranjaopremasterilizacijaRoby i Zele

36.511
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!