1

Svaki od ovih dvoje ima svoje prednosti i nedostatke, a koji je bolji, ovisi o tebi i tvom načinu života. Osim tampona i uložaka, tu je i menstrualna čašica, kao nešto novija pojava, ali s njom je možda bolje pričekati dok se ne ufuraš u mengu.

Možeš koristiti samo tampone, samo uloške ili ih kombinirati ovisno o situaciji. Svatko može odlučiti što je najbolje za njega jer univerzalnog odgovora što je bolje od toga dvoje nema. Danas postoji još nekoliko različitih higijenskih proizvoda za mengu, poput čašice ili gaćica napravljenih od posebnog materijala, ali za početnike, najbolje je upoznati s dva najpopularnija izbora: uloškom i tamponima. Koji je od njih bolji za tebe najbolje ćeš odlučiti kada pogledaš prednosti i nedostatke svakoga. Pa idemo redom.Prednosti uložaka:

1.Super su jednostavni za korištenje. S njima doslovno nema šanse da pogriješiš. Samo ga treba pričvrstiti za donje rublje i stoji, dok je s tamponom situacija ipak malo kompliciranija, barem dok se ne navikneš. Ovisno o tome koji ti je dan mjesečnice i koliko je jaka, samo trebaš odabrati koju ćeš veličinu i to je to. Nakon korištenja ga lako skineš i baciš u smeće. Ne može biti lakše.
2.Uvijek znaš kada je vrijeme da ga promijeniš. Kada ideš na WC, lako provjeriš u kakvom ti je stanju uložak i je li vrijeme da staviš novi. Preporučuje se da ih redovito mijenjaš, a pogotovo one dane kada ti je mjesečnica najjača.
3.Ne moraš se bojati da će ti se dogoditi neka infekcija ili slično. Zato je bitno redovito mijenjati uloške. Šanse da će ti se dogoditi neka vaginalna infekcija zbog uloška su vrlo male, ali imaj na umu da nisu svi ulošci napravljeni od istog materijala i neki ti mogu raditi probleme. Ali i dalje nema straha da će ti se nešto dogoditi.Nedostaci uloška:
1.Ako nosiš vrlo usku odjeću, može se ocrtavati. U većini slučajeva, neće ti se vidjeti uložak, ali ako nosiš vrlo usku odjeću od tankog materijala, a imaš veći uložak, to je loša kombinacija. Ovo može biti najveći problem ljeti.

2.Ne možeš s njime ići u vodu. Za razliku od tampona, s uloškom ne možeš ići preko ljeta u vodu. Nigdje ne piše da ne možeš, ali osim što će se vidjeti, ljepljivi dio s kojim ga pričvrstiš za donje rublje, kada se namoči u vodu može otpustiti i odlijepiti se, što može rezultirati prilično neugodnom situacijom. Zato bolje s uloškom niti ne pokušavaj u vodu.
3.Nisu najugodniji i najudobniji. Neke cure ne vole uloške jer imaju osjećaj kao da nose neku vrstu pelene. Ne možeš zaboraviti da imaš uložak i ignorirati ga, jednostavno ga osjetiš. Za razliku od njega, kada se jednom navikneš na nošenje tampona, oni ti neće toliko smetati i lakše ga je ignorirati i samo se opustiti i uživati.Prednosti tampona:
1.Diskretniji su za nošenje okolo. Tamponi su vrlo mali i diskretniji za ubaciti ih u torbicu i nositi ih sa sobom kada negdje ideš. Bilo da je u pitanju škola ili nešto drugo, šanse da ćeš morati promijeniti uložak ili tampon su velike, a i nije loše uvijek imati jednu rezervu sa sobom ako te menga iznenadi. Tamponi su idealni za tako nešto, dok su ulošci ipak veći i ne toliko neprimjetni.
2.Možeš se s njima kupati i baviti sportom. Tamponi su idealni za ljetne mjesece kada je kupanje u moru, jezeru, bazenu ili rijeci nešto što redovito radiš. S njima možeš bez ikakve brige u vodu. Osim toga, bolja su opcija i za cure koje se bave sportom jer će ti manje smetati pri trčanju ili bilo kakvoj fizičkoj aktivnosti.
3.Ni ne osjetiš da ga imaš. Za razliku od uloška koji jednostavno osjetiš, ako je tampon pravilno stavljen i koristiš ih već neko vrijeme, možeš i zaboraviti da ga imaš koliko ti ne smeta. Tu ulogu igra i navika, kao i veličina tampona koji koristiš. I ne moraš nikada brinuti da će ti se vidjeti, bez obzira kakvu odjeću nosila.Nedostaci tampona:
1.Teže ih je staviti.
Pogotovo ako si tek dobila mengu i još ti je to sve novo. Čak i curama koje ju imaju već godinama, stavljanje tampona može biti zeznuto ako ih ne koriste. Vjerojatno ćeš nekoliko puta zeznuti, ali kada se navikneš, stavljat ćeš ga bez problema.
2.Mogu ti iziritirati kožu i ne preporučuje se da ih nosiš preko noći. Iako su odlični za preko dana, preko noći tampon nije najbolje rješenje, barem tako tvrde stručnjaci. Osim toga, šanse su veće da će ti previše isušiti i iziritirati ovaj dio tijela što može dovesti do svrbeža ili neugodnog osjećaja, pogotovo ako i inače znaš imati takvih problema.
3.Može ti se lakše dogoditi 'nezgoda'. S uloškom je lakše provjeriti kada je vrijeme da ga promijeniš, s tamponom, i ne baš. Na početku je i malo teže pronaći veličinu i tip koji ti najbolje odgovara s obzirom na to kakva ti je menstruacija. Zato se vrlo lako može dogoditi da ti procuri, pogotovo ako nije dobro stavljen. Jednostavno nije ugodan osjećaj ako cijelo vrijeme moraš provjeravati je li sve u redu.

Pogledajte još:

Menstruacija i akne - kako su te dvije pojave povezane? Ima 5 načina kako ublažiti ovu vrstu akni

Česta pitanja o menstruaciji – odgovorena! Od toga koliko treba trajati do krvi koja nije crvena

Najbolje 3 poze za spavanje kada te muče grčevi zbog menge ili te samo jako boli trbuh

menstruacijamengatamponuložakprednostinedostaci

Komentari

Dina55

Dina55

20.04.2021.

Toksični šok u koji možeš pasti koristeći tampone niste spomenuli. 🤔
Ulošci su puno, puno bolji izbor pa makar bili "prljaviji" i neugodniji od tampona.

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

35.865
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!