4

Ako i tebe počnu boliti leđa čim se škola malo zahukta, nisi izuzetak! Jedan od tri učenika pati od ozljeda leđa ili vrata koje nastaju kao posljedica nošenja teških ruksaka i lošeg držanja.

Problem nije u tome što su ovi problemi zbilja bolni kratkoročno gledano, nego što mogu dovesti do ozbiljnijih oštećenja tvoje kralježnice. Zato je jako važno preventivno zaštititi svoja leđa i kralježnicu.

Školske torbe – kako ih pakirati i nositiJedan od najvažnijih razloga za bol u leđima su školske torbe. Kako bi rizik od boli u leđima ili ozljeda bio što manji, uvijek nosi ruksak umjesto torbe koja se nosi preko jednog ramena (koja stvara veće opterećenje na jednoj strani leđa).
Pakiraj knjige i druge stvari na pravi način – ukupna težina tvoje torbe ne bi trebala prelaziti 10% tvoje težine (ako imaš 50 kilograma, torba ne bi trebala biti teža od 5 kilograma). Nosi samo ono što ti je za taj dan potrebno! Ako imaš školski ormarić – obavezno u njemu drži knjige, a mijenjaj ih tijekom odmora tako da ne nosiš knjige i bilježnice za predmete koje si već odradio/la. Kad spremaš torbu najteže stvari stavi uz leđa gdje će biti najbliža tvome tijelu.

Izbjegavaj nošenje torbe ili ruksaka samo na jednom ramenu! Bolje je za tvoja leđa ako se težina ravnomjerno raspoređuje stoga stavljaj obe naramenice i neka budu što kraće kako bi ruksak bio što bliže tvojim leđima – nikada ne bi trebala visiti ispod razine tvojih kukova niti visiti na taj način da te vuče unatrag.

Pazi na to kako sjediš

Kad toliko vremena provedeš sjedeći (ne samo u školi nego i kod kuće za računalom, radnim stolom i sl.) normalo je malo se pogrbiti što je glavni uzročnik boli u leđima. Predugo sjedenje u bilo kojem položaju uzrokovat će osjećaj pritiska. Kako bi ti cirkulacija uvijek dobro radila, dobra je ideja svako malo ustati i protegnuti se (svakih 15-30 minuta). Ovo primijeni kad si kod kuće jer u školi baš neće biti zadovoljni idejom da pod satom svako malo ustaješ iz klupe.

Što se samog položaja tijela i držanja tiče, pokušaj se pridržavati ovih nekoliko savjeta kako se ne bi pretvorio/la u "grbavca iz srednje škole":

- Uši bi trebale biti paralelne s ramenima koja moraju biti paralelna s kukovima. Isprva ćeš se češće grbiti, ali pokušaj se ispraviti svaki put kad to primijetiš – uskoro će ti dobro držanje ući u naviku.

- Sredina ekrana tvog računala trebala bi biti u liniji tvojih očiju, bez da moraš pomicati glavu dolje ili gore. Mnogo ljudi drži svoje ekrane prenisko, a ako je to i kod tebe slučaj – probaj ga podložiti s nekoliko knjiga.

- Nikada nemoj prekrižiti noge dok sjediš jer se na taj način rotiraju tvoji kukovi i kralježnica. Ako želiš odmoriti noge, drži ispod stola malu kutiju na koju možeš položiti noge kad poželiš promijeniti položaj.


Pazi i na to kako spavašMožda misliš da je za tvoja leđa najbolje zaćoriti u najdražem položaju, ali nije ni to tako jednostavno. Položaj u kojem spavamo ključ je zdravlja naših leđa. Za sve vas koji volite spavati na trbuhu – loše vijesti: to je loše za leđa! Ovaj položaj uzrokuje pritisak na tvoj vrat jer glavu moraš okrenuti u stranu što utječe i na donji dio leđa. Spavanje na boku je mnogo bolja ideja, idealno bi bilo s donjom nogom ispruženom, a gornjom savinutom i s jastukom pod njom kako bi bila u liniji s kukovima. Druga je opcija spavanje s obje noge skvršene s jastukom između koljena.

Ležanje na leđima je ok, ali ako se zbilja brineš da ćeš opteretiti leđa – stavi jastuk ispod koljena da smanjiš pritisak.

Imaš li i ti problema s bolnim leđima?

L.B./izvor: Girlfriend
foto: Tumblr, Shutterstock

Pročitajte još...

...Nema više ‘papirnatih’ knjiga - do kraja 2017. digitalizirat će se udžbenici...

...Kalorije baj baj: vježbe koje sagorijevaju najviše kalorija, a možeš ih raditi kod kuće!...

...Deset zanimljivih činjenica o ljudskom tijelu – jeste li znali?...

...Pravilnik o odijevanju u školi – 'posramljujete djevojke i njihova tijela!'...

školaleđakralježnicazdravo sjedenjeruksaciopterećenjesavjeti

36.210
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!