0

Napadaji panike nisu nešto što se događa nekome tamo koga ne poznajemo. Sve su češći, a mogu se događati jednako mladima kao i starijima. Zbog velike količine stresa i tjeskobe kojima smo izloženi gotovo svaki dan, mnogi su iskusili neku vrstu napadaja panike.

Kako bi se s nečime što vas muči znali izboriti, nije loše o tome se informirati. Napadaji panike pojavljuju se iznenada i djeluju vrlo intenzivno. Nisu dugi, ali će ti u tih nekoliko minuta ostaviti totalni kaos.Što je uopće točno napadaj panike?
Radi se o epizodi iznenadnog i vrlo intenzivnog straha ili anksioznosti za koji nam se čini kao da se pojavio od nigdje i bez razloga, a traje od par minuta do oko pola sata, katkad čak i dulje. Postoji nekoliko simptoma koji upućuju na to da imaš napadaj panike, a doktor Danielle Johnson za Hello Giggles tvrdi da ako imaš 4 ili više od sljedećih simptoma, to je napadaj panike. Simptomi o kojima se radi su sljedeći: ubrzano kucanje srca, znojiš se i treseš se, ne možeš uhvatiti zraka, imaš osjećaj da te nešto guši, osjećaš bol u prsima, mučno ti je, vrti ti se u glavi ili ti se čini da ćeš pasti u nesvijest, prolaze te hladni trnci, gubiš osjećaj realnosti, gubiš kontrolu nad sobom i javlja ti se uspaničen strah da ćeš umrijeti. Bitno je razlikovati napadaj panike od napada tjeskobe jer to dvoje nije isto. Panični je napadaj puno ozbiljniji i oni koji ga imaju, osjećaju i fizičke simptome.Što ti se zapravo dogodi kada imaš napadaj panike?
Dr. Johnson je objasnio da se to događa kada se smanji aktivnost dijela mozga nazvanog prefrontalni korteks, što dovodi do prevelikog djelovanja drugih dijelova mozga. Prefrontalni korteks je zadužen za prihvaćanje i procesiranje informacija iz drugih dijelova mozga, to je onaj dio mozga koji nam pomaže da se koncentriramo, planiramo, koordiniramo i upravljamo emocionalnim reakcijama. Kada se dogodi napadaj panike, pošto je ovaj dio mozga smanjio aktivnost, preuzima stvar drugi dijelovi mozga, od kojih je jedan – amigdala. To je dio mozga koji posreduje između nas i straha, kao i nas i procesiranja emocija. Uz njega, drugi dio mozga koji također tada preuzima stvar je srednji dio mozga (periaqueductal gray) koji je odgovoran za procesiranje i odgovaranje na potencijalne opasnosti i prijetnje, zbog čega se javljaju reakcije poput toga se zalediš od straha ili kreneš trčati.

Što uzrokuje napadaje panike?
Pojava napadaja panike može se vezati uz svašta. Primjerice ako netko ima već druge zdravstvene probleme koje onda spoji sa stresom ili manjkom sna, mogu se pojaviti simptomi napadaja panike. Osim toga, oni se mogu dogoditi bilo kada, čak i kada ih uopće ne očekuješ. Može biti da si toliko pod stresom zbog različitih stvari da to ni ne primjećuješ više, ali tvoje tijelo to sve primjećuje i reagira. Kao najčešći razlozi navode se stres i tjeskoba.Mogu li se spriječiti?
Nitko ne može garantirati da više nikada nećeš imati napadaj panike ako nešto napraviš. Nema lijeka koji možeš uzeti i to je to. Međutim, postoje stvari koje se mogu napraviti kako bi se smanjio stres i anksioznost, a s njima i pojava napadaja panike. Za one koji imaju česte napadaje panike, razgovor s profesionalnom osobom može biti najbolje rješenje. Oni će znati što i kako dalje. Uz to, ono što ti možeš napraviti je pokušati smanjiti konzumiranje supstanci koje napadaje panike čine jačima, a to su kofein, alkohol i nikotin. Uz to, spavati svaki dan barem 6-7 sati je ključno, kao i ubaciti u svakodnevicu barem neki oblik fizičke aktivnosti. Pokušaj ih razumjeti i pronaći razlog zbog kojeg ti se javljaju, tako ćeš i najučinkovitije izaći na kraj s njima.

Pogledajte još:

Kako se nositi s osjećajem samoće? Kada ti se čini kao da nemaš nikoga i nikoga nije briga za tebe

Uzmi stvar u svoje ruke: 5 jednostavnih načina kako se svaki dan osjećati bolje i sretnije

Osjećaš se tjeskobno i loše od jutra i jedva se natjeraš ustati iz kreveta? 5 malih stvari koje će ti pomoći

napadaj paniketjeskobastrespanikastrah

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

35.865
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!