0

Svaki put kad ti je menga kasnila jedan dan počela si paničariti. 'Što ako si trudna' panika držala te nekoliko dana sve dok konačno nisi dobila i tvojim mukama došao je kraj. Između svih misli koje su ti u tih nekoliko dana prošle glavom sigurno je bio i test za trudnoću.

Štapić koji nakon što se popiškiš na njega otkriva jesi li trudna ili ne noćna je mora svih cura koje su se našle u spomenutoj situaciji, ali to ne mora biti baš tako strašno. Ako si stvarno veliki paničar i ako jednostavno ne možeš čekati da ti stigne menga, riješi se predrasuda i saznaj sve što moraš o testu na trudnoću ako ti ikad zatreba.

1. Skuplje ne znači bolje

Tvoja panika te natjerala da provjeriš jesi li trudna i nalaziš se u dućanu i uspoređuješ testove na trudnoću. Oni se razlikuju u načinu upotrebe, veličini i boji. Postoje oni koji na kojima  se pojavljuje obojena linija ili plusić. Test je pozitivan ako se pojavi linija ili pak ako se pojavi plusić. Iako ponekad skuplje stvari znače i kvalitetu, to ovdje nije slučaj. Najjeftiniji koštaju dvadesetak kuna, a ako si zbilja trudna nije bitno jesi li kupila skuplji ili jeftiniji – isto će pokazati.2. Bitno je vrijeme kad radiš test


Prije je savjet bio da je test na trudnoću najbolje napraviti odmah ujutro uz prvi jutarnji urin, jer je tada koncentracija HCG-a najveća (hCG je humani korionski gonadotropin. To je hormon kojeg proizvodi posteljica za vrijeme trudnoće. Kućni testovi na trudnoću napravljeni su kako bi ga detektirali). No, danas su oni moderniji i možeš se testirati u bilo koje doba. No, ako baš želiš biti sigurna bolje ga je napraviti ujutro.

3. Prilično su točni
Ako stvarno kupiš test na trudnoću koji ti pokaže da nisi trudna, stvarno se možeš opustiti! Njihova točnost je između 97-99% i stvarno je mala šansa da ti test pokaže negativan rezultat, a da si zapravo trudna. To se može dogoditi jedino ako uzimaš neke posebne vrste lijekova.

4. Ipak, postoji kvaka

Ovisi u kojem razdoblju ciklusa si napravila test. Točnije, ako ti test pokaže negativan rezultati možeš ipak biti trudna. Kako? Ako si ga napravila dok je razina HCG-a (hormon trudnoće) još uvijek niska test ga možda neće detektirati, a ti si ipak trudna. Neki općeniti savjet je da se test napravi prvi dan nakon što ti ne stigne menstruacija, ali na izostanak može utjecati i stres i drugi faktori. Drugi savjet je da test napraviš 21 dan nakon što si imala nezaštićeni odnos. Istraživanja su pokazala da se prvi znak hormona trudnoće HCG javlja 6-12 dana nakon ovulacije.5. Test ne može otkriti spol

Bilo bi cool da test poplavi ako se radi o dečku, a postane ružičast ako je riječ o curici. Ali na to ćemo još malo pričekati. Dakle, test ne otkriva spol. To će ti moći reći tek ginekolog i to nakon 20 tjedana.

6. Može im isteći rok trajanja

Na kutiji naravno piše do kada vrijedi, a jednostavno ističe učinkovitost kemikalije koja očitava HGC hormon. On neće eksplodirati nakon što se popiškiš na njega, ali to može dati krive rezultate, a to nikako ne želimo – zar ne?7. Možeš ga kupiti svugdje

Iako se prije test mogao kupiti samo u ljekarni, sada to nije tako. I skuplje i jeftinije varijante možeš pronaći u dm-u i ako uz to kupiš i šampon i gel za tuširanje i tri laka za nokte bit će ti manje neugodno pred tetom na blagajni.

8. Nisi jedina

Za kraj, samo da riješimo još jedan bauk. Nisi jedina koja paničari i nisi jedina tinejdžerica koja je napravila test na trudnoću. Vjerojatno samo paničariš, a test ti može pomoći da mirnije spavaš noću. I drugi put paziš da uvijek uz sebe imate kondome. Ili se raspitaš i o nekim drugim oblicima kontracepcije.Ako test pokaže da si trudna ili ako želiš biti sto posto sigurna, posjeti ginekologa koji će testirati tvoju krv.T est iz krvi najsigurniji je pokazatelj trudnoće i može otkriti trudnoću prije nego kućni testovi, već šest do osam dana nakon ovulacije. 

Foto: Shutterstock/Giphy

I.I.

Pročitajte još:

Zašto kasni? 8 razloga zašto menga može biti neredovita

KVIZ: Koliko poznaješ menstrualni ciklus?

Sve što nisi znala o vaginalnom iscjetkumengamenstruacijatest na trudnoću

36.238
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!