0

Nemaju svi redovitu menstruaciju, mogu imati probleme s ciklusom, povremena odstupanja...ali ovo je općeniti prikaz što se to događa s tvojim tijelom kroz mjesec dana. Računa se da je prosječni menstrualni ciklus u trajanju od 28 dana.

Menstruacija je nažalost nešto s čime smo zapeli na puno puno godina, do starosti, pa zašto onda ne saznati što se to točno događa tamo dolje kroz mjesec dana, od početka menstruacije pa sve do sljedeće. Ne moraš ovo sve upamtiti, ali da bi dobila sliku o tome što, kako i zašto, donosimo ti pregled ciklusa po danima i što se otprilike događa koji dan. Nema dva menstrualna ciklusa koji su identični, kod svakoga je nešto malo drugačije, ali u prosjeku, on traje 28 dana i bit će slično kod većine cura. Pa evo što se to zbiva svaki dan...

Dan 1: Ovo je prvi dan tvoje menstruacije kada bi ti ona mogla biti i najobilnija. U tvojoj maternici se tada događa sljedeće: ovojnica koja oblaže maternicu se počinje ljuštiti i napuštati tijelo.
Dan 2: Menstruacija ti se nastavlja, a zbog toga što ti pada razina hormona, to se odražava na tvoje ponašanje – sve te živcira, lako se iznerviraš, rasplačeš ili naljutiš.Dan 3: Menga ti se i dalje nastavlja, a zbog toga što ti je pala razina hormona estrogena i dalje si osjetljivija i lako planeš na bilo koga tko te samo i pogrešno pogleda.
Dan 4: Tijekom menstruacije, folikule koje sadrže jajne stanice se pojavljuju kod tvojih jajnika. Folikul je inače mjehurić u kojem sazrijeva jajna stanica.
Dan 5: Jedna folikula će se izdvojiti od ostalih i narasti veća  - i čeka, spremna je.
Dan 6: Ostale se folikule smanjuju i povlače natrag u jajnike, dok ova jedna veća nastavlja rasti.
Dan 7: Raste ti količina hormona estrogena, a folikula nastavlja rasti.
Dan 8: Do ovog dana ti menstruacija treba u potpunosti prestati. Kako tvoje tijelo opet proizvodi normalnu količinu estrogena, više nisi toliko osjetljiva kao tijekom onih dana.

Dan 9: Počinje se opet stvarati ovojnica u tvojoj maternici.
Dan 10: Ovojnica u maternici se počinje pripremati na to da primi i pomogne oplođenim jajašcima. Postaje čvršća s ciljem da uhvati i zadrži to oplođeno jajašce.
Dan 11: Ovdje počinju tvoji plodni dani, kada su najveće šanse da ostaneš trudna. Plodni dani traju od 11. do 14. dana ciklusa.
Dan 12: Sada ti je razina estrogena najviša što će biti zbog čega se osjećaš ekstra dobro, sretno, kako emocionalno tako i fizički. Da ne spominjemo da je ovo najkritičnije vrijeme – kada možeš najlakše ostati trudna. Zato pazi posebno ove dane ako imaš seksualne odnose.
Dan 13: Folikula samo što nije puknula i pustila jajašce.
Dan 14: Krenula ti je ovulacija, folikula je puknula i pustila jajašce.
Dan 15: Ovojnica maternice ti se postala još čvršća i deblja, a jajašce počinje svoj put kroz jajovod.
Dan 16: Jajašce putuje kroz jajovod.Dan 17: I dalje putuje.
Dan 18: I dalje.
Dan 19: I još putuje.
Dan 20: I skoro je tu.
Dan 21: I tu je! Ako se spojilo sa spermom dok je putovalo u jajovod – oplođeno je.
Dan 22: Ako je tvoje jajašce oplođeno, ono i sperma nastavljaju put jajovodom do maternice zajedno.
Dan 23: Jajašce je skoro na svojoj krajnjoj destinaciji – maternici.
Dan 24: Oplođeno jajašce se hvata za ovojnicu maternice. Ako pak nije oplođeno, jednostavno pukne.
Dan 25: Ako si slučajno ostala trudna, ovdje oplođeno jajašce počinje rasti.
Dan 26: Ako nisi ostala trudna, razina hormona estrogena ti opet pada u tijelu i počinješ biti osjetljiva na sve, lako se naljutiš, živčana si... Znači da ti je krenuo PMS.Dan 27: Jajašce i maternica shvaćaju da nisi trudna i da nisi potrebni.
Dan 28: Neoplođeno jajašce čeka da bude pušteno u formi menstruacije jer se ovojnica maternice opet ljušti pošto nisi trudna.

Iiii opet se vraćaš na dan 1 i kreće sve ispočetka.

Pogledajte još:

Kako prepoznati razliku između toga da si trudna i da ti samo kasni menga: Provjeri prema ovih 7 simptoma

Je li tvoja menstruacija normalna i zdrava? Ako ima ova 4 obilježja onda je!

Kako prepoznati iscjedak koji je znak za uzbunu? Evo što znači koja boja i koji je opasan, a koji ne

menstrualni ciklusmenstruacijamenga

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

36.005
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!