0

Svatko od nas ima neki ritual poslije jela. Bez obzira voliš li malo odmoriti, pojesti voćku ili se istuširati – neke navike trebalo bi izbjegavati kad ti je želudac pun.

Svjetski stručnjaci sastavili su listu od nekoliko loših navika koje bi trebalo izbjegavati nakon jela:

1. Pušenje

Ova navika puno je štetnija nego što se misli, jer samo jedna cigareta nakon jela ima učinak kao da ste ih zapalili 10. Probavni sustav djeluje na cijeli organizam, a na kisik u krvi veže se i nikotin.

2. Klopanje voća

Voće se jako brzo probavlja, ali ako ga pojedeš odmah poslije obroka zaržat će se u želudcu toliko dugo da će početi fermentirati i stvarati toksične spojeve koji, između ostaloga, potiču stvaranje celulita. Voće treba klopati na prazan želudac ili dva sata prije ili poslije obroka.

3. Šalica čaja

Tein, glavni sastojak čaja, veže se za željezo u krvi i otežava probavu što anemičnim osobama može stvoriti probleme. Osobe s lošom krvnom slikom trebale bi čaj ostaviti za najmanje sat vremena nakon obroka.
4. Plivanje i tuširanje nakon jela

Voda podstiče i pojačava prokrvljenost u tijelu koja mu je potrebna (rukama i nogama), ali nakon obroka krv odlazi u želudac gdje se odvija proces probave, a ne na mjesta poput ruku i nogu. Ukoliko želite da vam želudac uspješno probavi hranu, nije preporučljivo plivati.

5. Bilo kakva fizička aktivnost

Iako svi misle da je fizička aktivnost nakon obroka dobra, istina je ipak drugačija. Kao i plivanje i tuširanje, trening će usporiti vaš probavni sustav koji mora apsorbirati hranljive tvari iz unešene hrane. Preporučuje se samo lagana šetnja.

6. Spavanje

Ležeći položaj nikako nije prirodan, a samim tim ni dobar za probavu jer želučani sokovi ne mogu obaviti svoj posao. Ova navika može izazvati želučane tegobe (žgaravicu i slično).

L.B./izvor: Magazin
foto: sxc.hu

navikeprehranaobrocizdravlje

36.470
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!