2

S dolaskom ljeta i viših temperatura, dolazi i do više znojenja. Nije ugodno i nije lijepo. Pogotovo kada očekuješ da se to ne dogodi jer si koristila dezić. Nekada nije do tebe, nego do dezića, a nekada samo trebaš pronaći način korištenja dezića koji najbolje odgovara tvom tijelu.

Postoje stvari koje radiš u svom svakodnevnom životu, a koje mogu učiniti da ti dezić ne djeluje dobro koliko bi trebao. Iako se tuširaš svaki dan, brineš o svojoj higijeni, stavljaš redovito ujutro dezić... i dalje se usmrdiš i na polovici dana osjetiš neugodan miris oko sebe i pojavljuju ti se sve veće i veće mrlje od znoja ispod ruke. Ovo su navike, koje možda i ti neke radiš, a koje će tvoj dezić učiniti manje efikasnim.

1.Razlika između dezića i antiperspiranta
Prva stvar koju trebaš znati je da dezodorans i antiperspirant nisu ista stvar, već kompletno različiti proizvodi, a ti možda koristiš pogrešan za sebe. Dezodorans se smatra kozmetičkim proizvodom i njegova je funkcija da kontrolira neugodne mirise. Najviše njih radi na principu da zamaskira neugodne mirise. S druge strane, antiperspirant neće zamaskirati neugodne mirise, već će pomoći da se manje znojiš, ali najčešće neće imati fine mirise kao dezići. Oni umanjuju znojenje i tako su idealniji za one koji se više znoje i za situacije kada znaš da ćeš se više znojiti. Dezić će samo pomoći da finije mirišeš kada ti izbije znoj, ali ako se ponovno ne našpricaš, znoj će prevladati. Tako su oni bolji za dane kada se nećeš previše znojiti.2.Koristiš proizvod koji jednostavno nije za tebe
Kada znaš razliku između ova dva proizvoda, znat ćeš i koji je bolji za tebe, tj. koji bolje odgovara tvom stilu života. Sve ovisi o tome koliko si aktivna po danu. Dezići će pomoći i po nekoliko sati, ali ako nećeš biti previše fizički aktivna. Ako znaš da ćeš juriti i da te čeka prava ludnica, onda dezić neće pomoći toliko dobro, već je bolja opcija antiperspirant.

3.Stavljaš ga više jer misliš da će tako bolje djelovati
Ne, više dezića ne znači da će bolje djelovati. Obično uputstva na bočicama nisu tu bez razloga. Odmaknuti bočicu nekih 15 centimetara i pošpricati oko 2 sekunde je dovoljno. Ako pak koristiš dezić u sticku ili roll on, onda je dovoljno 2-3 puta proći njime ispod ruke. Sve više od toga je previše i neće pojačati efekt njegova djelovanja. Zato što si istresla pola bočice dezića, neće on dulje trajati na tebi, bit će apsolutno isto kao da si ga stavila i koliko treba.4.Nanosiš ga odmah nakon brijanja
Ako si obrijala dio ispod ruke i odmah našpricala dezić, pripremi se na katastrofu. Najveći broj dezića sadrži alkohol, što nikako nije pametno stavljati na kožu koja je friško brijana. Osim što bi ti se moglo zacrveniti sve, moglo bi te i iritirati, a onda će to i smanjiti djelovanje dezića. Radije pričekaj malo nakon brijanja prije nego ga naneseš.

5.Nosiš odjeću sintetičkog sastava na vruće dane
Nema tog dezića koji će ti pomoći ako na dan kada je 32 stupnja, a ti si negdje bez klime, odjeneš odjeću nekog sintetičkog materijala. Takva će ti odjeća samo potaknuti znojenje i pojačani neugodni miris znoja. Za dane kada je vrućina na vrhuncu, najbolje je nositi odjeću koja je od pamuka, lana ili nekog drugog laganog i prozračnog materijala.

6.Ne hidratiziraš se tijekom dana
Bit će ti manje vruće i manje ćeš se znojiti ako se rashladiš i iznutra. Piti dovoljno vode, čak više nego inače ljeti, ali jesti voće koje je bogato vodom poput lubenice, jagoda, naranči i povrća kao što su krastavci, pomoći će da se manje znojiš.7.Nosiš istu odjeću više dana iako si se dan prije u njoj uznojila
Prvo pravilo odijevanja ljeti je: ako si se uznojila, tu odjeću nećeš nositi još jedan dan, čak niti ako ujutro ne osjetiš da ima neugodan miris. Istina je da nema smisla svu odjeću prati nakon samo jednog nošenja, ali ljeti to pravilo nije toliko čvrsto. Sama ćeš najbolje vidjeti koliko si se uznojila i koliko ti je majica koju si nosila pokupila znoja. Ako je bila natopljena, bacaj ju u pranje! Nema dezića koji će tu pomoći kada se opet u njoj uznojiš i novi se znoj stopi sa starim.

Pogledajte još:

Gdje sve možeš staviti dezić osim ispod ruke? Ima 7 drugih načina kako ga koristiti na tijelu

Mrlje ispod pazuha 'isfurali' i slavni – evo kako se nositi s pretjeranim znojenjem

Imaš fleke ispod pazuha – 7 načina kako maknuti mrlje od znoja s odjeće

dezićdezodoransznojenje

36.228
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!