0

Voće, povrće, meso, riba... Sve je to hrana koja pripada skupini 'zdrave hrane'. I da, znamo da stalno slušaš o tome koliko je važno jesti zdravo. Ali, jesi li znala da postoji razlika između jedenja zdrave hrane i pretjerivanja u tome?

Da, tako je. Čak ni stalno jedenje zdrave hrane nije samo po sebi previše zdravo, a moramo priznati da ovo čak ni mi nismo znali.

via GIPHYTočno je da bi se tvoja prehrana trebala sastojati od dovoljno vitamina, minerala, proteina, vlakana i zdravih masti, ali to ipak ne znači da bi morala potpuno izbaciti slatkiše i ostale stvari koje se smatraju 'nezdravima'. Juuuuupiiiii!


Znači li to da smiješ bez problema jesti 'junk food'?

I da i ne. Stvar je u tome što bi morala biti umjerena i u tome ne pretjerivati. S obzirom na to da ovakva hrana može izazvati ovisnost, važno je da znaš dozirati i stati na vrijeme. Svako prejedanje loše je za tvoje zdravlje, a od tebe može napraviti 'sugar ovisnicu'.

via GIPHYAli zašto onda nije dobro jesti SAMO zdravo? Tu dolazimo do pojma ortoreksija, koja je zapravo poremećaj u prehrani i sve je češći problem kod tinejdžera. Ona se javlja kad počnemo pretjerivati u jedenju zdrave hrane i u potpunosti izbacimo hranu koja navodno nije toliko zdrava.

Danas na Instagramu i Fejsu možeš vidjeti mnoge svjetske, ali i domaće fitness influencerice koje promoviraju isključivo zdravu prehranu. Sve je to super i mi to podržavamo, ali valjda ti je jasno da ni u čemu ne smiješ pretjerivati pa tako ni u ovome.

Uostalom, čak i te curke ponekad si priušte komad pizze, nekoliko kockica čokolade ili jedan čokoladni muffin (možda i dva!). Možda to ne objave na svojim profilima i blogovima, ali vjeruj nam da i one s vremena na vrijeme pojedu ovakvo nešto.

via GIPHY


Nema potrebe da si uskraćuješ užitak jedenja slatkoga, samo zato jer misliš da bi trebala stalno izbjegavati hranu koju voliš.

Naravno da ne kažemo da su oni koji jedu SAMO zdravo u krivu, ako to pomaže njihovom zdravlju, osjećaju se super i misle da je to za njih najbolje - super. Stvar je u tome što neki od njih mogu postati 'ovisnici o zdravoj hrani', a to dovodi do poremećaja u prehrani, pretjerivanja u vježbanju i postepeno izbacivanju sve hrane koja je po pravilima nezdrava.

Osim toga, kronični nedostatak slatkoga u tebi može probuditi živčano isfrustirano čudovište. Da, dobro si pročitala. Ako si naviknuta na slatko i odjednom prestaneš, osjećat ćeš velike probleme poput umora, lošeg rasploženja, glavobolje i/ili slabosti. Grozno, zar ne?

Foto: Shutterstock/Giphy

D.Š.

Pročitajte još:

TOP 5: ovo je hrana koja će te rashladiti u vrućim ljetnim danima

OMG Zbog svoje 'bolje polovice' možeš zavoljeti hranu koju nikad nisi?!

Što hrana koju jedeš nakon izlaska govori o tebi?

zdrava hranaprehranasavjetizdravlje

36.511
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!