0

Kada dođu oni dani u mjesecu samo si želimo što je više moguće olakšati život i učiniti da to prođe što prije i sa što manje problema. Menga nikome nije draga, ali to ne znači da ne trebaš znati što je više informacija o njoj moguće. Što više znaš, to ćeš se lakše nositi s tih nekoliko dana u mjesecu.

Prelazak s uložaka na tampone je sasvim normalna stvar za svaku djevojku. Puno su diskretniji, jednostavni su za korištenje, a i ne moraš ostatak dana uopće razmišljati o menstruaciji  -barem u onim danima kada nije obilna. Međutim, koliko god tamponi bili super, mogu biti i malo strašni. Jedna od stvari oko koje vjerojatno najviše cura brine je da ga ne ostave predugo jer bi to moglo uzrokovati pojavu infekcije. Tako se pojavljuje i pitanje – je li sigurno spavati s tamponom? Ako ga ne smijemo nositi predugo, trebamo li preko noći prelaziti na uložak ili je u redu ostaviti tampon? Je li to stvarna briga i može li se dogoditi da stvarno dobiješ infekciju ako spavaš s tamponom?

Ukratko, sve ovisi o tome kako spavaš. Ako otvoriš stranice kompanija koje proizvode tampone ili pitaš ginekologa, oni će ti reći da je u redu nositi tampon do 8 sati. Pa ako spavaš 8 sati ili manje, skroz je u redu i sigurno je imati ga i preko noći. Ne može ti se ništa dogoditi, a i odrađivat će svoj 'posao'. Ipak, ako se radi o vikendu i znaš da nećeš ustati iz kreveta prije ručka i da postoje šanse da spavaš dulje od 8 sati, možda je uložak ipak bolja opcija. U kojem god slučaju, ako ideš spavati s tamponom, stavi ga tik pred spavanje. Tako ćeš biti najsigurnija da sve radiš kako treba.

Kada ustaneš, promijeni tampon. Jer koliko god bilo bezopasno spavati s njime, nositi ga satima i satima i satima, nije dobro. Predugo nošenje istog tampona može dovesti do sindroma toksičnog šoka. Ne zvuči dobro, i nije dobro. Radi se o rijetkoj, ali opasnoj bakterijskoj infekciji koja može ozbiljno oštetiti kožu i organe. Ako nosiš tampone koji imaju veliku sposobnost upijanja, onda bi tek trebala paziti na to da ga redovito mijenjaš.

Dakle, u redu je spavati s tamponom, ništa ti se ne može dogoditi.

Foto: Shutterstock.com - Lia Koltyrina/ Giphy

M.T.

Pogledajte još:

Odgovor na ovo pitanje bi sve cure trebale znati: Smiješ li bacati iskorištene tampone u WC školjku?

Što se dogodi kad se upustiš u spolni odnos, a nisi izvadila tampon?! Posljedice mogu biti svakakve

[OMG] Zašto opet kasni ta menstruacija? Saznaj kojih 5 stvari mogu utjecati na tvoj ciklus osim trudnoće

menstruacijatamponspavanjespavanje s tamponom

36.511
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!