0

Jesi li znala da su cure u mnogo većem riziku da obole od depresije? Evo zašto je to tako i možeš li uopće spriječiti da se to dogodi i tebi...

Kako prenosi US News, tinejdžerice su čak 11 puta sklonije oboljevanju od depresije. Za razliku od cura, dečki nemaju problema s depresijom, barem ne u tolikoj mjeri.

Kako su pokazala provedena istraživanja, jedna trećina cura u SAD-u iskusila je neku vrstu depresije, pojave koja je sve češća i kod nas u Hrvatskoj.

via GIPHY


Zašto se to događa i kako prepoznati da ti, tvoja sestra ili možda frendica bolujete od depresije? Ovo su neki od najčešćih simptoma.
1. Izgubila si interes za aktivnosti u kojima si prije uživala
I dok si prije uživala u vožnji biciklom s frendicama ili u shoppingu s mamom, sad ti se to čini groznim. Jedan od najčešćih simptoma depresije je upravo gubitak interesa za stvari koje su te prije činile sretnom.

via GIPHY


2. Nemaš energije kao nekad
Cijeli dan osjećaš se bezvoljno, a svaka veća aktivnost predstavlja ti veliki problem? Depresiju možeš skužiti i tako da nećeš imati dovoljno energije za neke najobičnije svakodnevne stvari i obaveze. Postoje velike šanse da se pojave problemi s koncentracijom i pamćenjem pa je moguće da popustiš u školi i počneš skupljati loše ocjene.

3. Skoro cijelo vrijeme osjećaš tugu
Rijetko kad si super raspoložena, a sve češće osjećaš tugu, bespomoć i nezainteresiranost? Hmmm... Stvarno nije okej ako se često osjećaš loše, pogotovo jer si još mlada i trebalča bi uživati u životu, a ne biti u depri.

via GIPHY


4. Često mijenjaš raspoloženja
Svaka tvoja promjena raspoloženja nije dobar znak, pogotovo ako se to događa prečesto i najčešće ničim izazvano. Kod tebe nema zlatne sredine - ili si u totalnoj ekstazi ili ti se cijeli dan samo plače u sobi.

5. Većinu vremena provodiš kod kuće... i to sama

Depresija kod cura najčešće se javlja u pubertetu, razdoblju kada se kod tebe javljaju mnoge promjene u izgledu, ali i ponašanju. Cure u pubertetu često izgube samopouzdanje, osjećaju se nesigurno ili nedovoljno lijepo, a dolazi i do promjene u hormonima. Tada počnu izbjegavati izlaske, driženje s frendicama i sve ostale aktivnosti koje uključuju izlaženje iz kuće.

via GIPHY


Ako slučajno primijetiš ove simptome kod sebe ili možda svoje frendice, obavezno se obrati liječniku koji će ti sigurno pomoći. Depresija je opasna bolest i ne smiješ ju ignorirati jer bi inače mogla prerasti u nešto još gore.

Foto: Pixabay/Giphy

D.Š.

Pročitaj još:

PRIJELOMNA VIJEST Demi Lovato završila u bolnici – evo tko je uz nju u teškim trenucima!

Depresija u svakodnevici – kako funkcionirati kada ti je svega dosta i bijes zavlada?

Vježbala si redovito, a onda odlučila prestati? Nemoj jer bi mogla postati depresivna!

depresijacuredečkizdravlje

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

35.475
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!