0

Znaš da ga želiš istisnuti, ali što onda? Kako umanjiti štetu što je više moguće? Dermatolozi imaju par savjeta koji će ti pomoći. Nisu neizvedivi.

Prištići. Noćna mora. Suzdržati se od toga da ga ideš istisnuti je nemoguća misija. Istisneš ga, a onda izgleda još gore. I što sad? Svi znaju da je najpametnije pustiti ga na miru i pričekati da prirodno ode, ali to nitko ne radi. Zato se idemo koncentrirati na to kako smanjiti štetu kada ga ideš istisnuti. Dermatolozi imaju nekoliko trikova u rukavu koji bi ti mogli pomoći. Bitno je što ćeš napraviti nakon što ga istisneš, ali i kako ćeš krenuti u taj pohod.

via GIPHY


Prije istiskivanja: Operi ruke

U kupaoni si, pereš zube, češljaš se i onda se sjetiš da bi mogla temeljito pregledati lice ima li kakvih prištića na vidiku. Prije nego ih kreneš istiskivati, sjeti se dobro oprati ruke. Najpreporučljivije bi ipak bilo koristiti se štapićem za uši ili vaticom, a ne da noktima punim bakterija grebeš po koži. Ako to napraviš prije istiskivanja, već si na dobrom putu da situaciju riješiš što je bolje moguće.

Ne diraj ništa što je crveno ili ružičasto

via GIPHY


Drži prste dalje od prištića koji su neke nijanse crvene boje, dok je u redu istisnuti one koji su bijeli ili crni. Ako su crvene boje, to je znak da su upaljeni, a kada takve ideš istiskati i mrcvariti, veće su šanse da će ti ostati vidljive posljedice na licu – strgana koža, ožiljak... Radije crvene prištiće pokušaj prekriti puderom ili korektorom, manje će se vidjeti nego da ga ideš istisnuti.

Čišćenje nakon što istisneš prištić
Nakon što ga istisneš, prva stvar koju trebaš napraviti je očistiti to područje. Umiti lice i oprati ga antibakterijskim gelom za umivanje ili nekim za problematičnu kožu je sljedeći korak koji se preporučuje da ne preskočiš. Nakon što se umiješ i kožu osušiš, nije loše nanijeti losion koji će smiriti kožu i smanjiti upaljenost. Jedan takav koji svi preporučuju je 'Mario Badescu drying lotion'. Naravno, od pomoći će biti i bilo koji drugi sličan proizvod.

Praćenje ovih koraka će poboljšati situaciju s prištićem koliko je god to moguće. Najgore je da samo kreneš odjednom istiskivati sve po redu i nastaviš odmah dalje s obavezama. Čiste ruke prije i čišćenje kože nakon što istisneš prištić ti trebaju postati rutina.

Foto: Freepik/ Giphy

M.T./ Izvor

Pogledajte još:

Prištići kao znak većih problema – saznaj što mjesto na kojem se javljaju govori o tvom zdravlju

Kako pobijediti u borbi protiv groznih prištića i suhe kože zimi? Znamo tajni recept!

5 mitova u koje moraju prestati vjerovati svi koji imaju problema s prištićima i aknama

prištićistiskivanjeposljedicešto napraviti

36.238
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!