0

Većina ljudi, kad razmišlja o sigurnom seksu, odmah pomisle na kondome. Prema The Guttmacher Institute-u, kondomi su treći najčešći oblik kontracepcije u SAD-u, iza kontracepcijske pilule i podvezivanja jajovoda.

Međutim, koliko su kondomi doista djelotvorni? Postoje li stvari koje biste trebali raditi kako biste dodatno spriječili rizik od neželjene trudnoće ili zarazu spolno prenosivom infekcijom? Dr. Nataša Bhuyan je za Seventeen Magazine rekla sve što trebate znati o svim stvarima vezanim uz kondome i kako biti sigurni da je vaš siguran seks stvarno siguran.

via GIPHY


Dakle, koliko su učinkoviti kondomi?

Postoji mnogo varijabli koje mogu učiniti kondome manje djelotvornima primjerice, ako je istekao rok trajanja ili nisu pravilno pohranjeni. Kada govorimo o učinkovitosti kondoma, također je važno razlikovati ono što pokušavate spriječiti. 'Stvarnost je ta da kondomi nisu najbolji u sprječavanju trudnoće', kaže dr. Bhuyan. 'Ali oni su puno učinkovitiji u sprječavanju spolno prenosivih bolesti', dodaje. Ako heteroseksualni par koristi kondom na ispravan način svaki put kada se upusti u odnos, dr. Bhuyan kaže da će kondom biti 98 posto učinkovit u sprječavanju trudnoće. Većina parova ih ne koristi svaki put ili ih ne koriste ispravno.

via GIPHY


'Neki skinu kondom tijekom seksa i, naravno, znamo da kondomi mogu i puknuti', kaže ona. 'Dakle, statistika stvarnog života za učinkovitost kondoma je da su oni zapravo 85 posto učinkoviti u sprječavanju trudnoće', dodaje. Kada se radi o prevenciji spolno prenosivih bolesti, kao što su klamidija i gonoreja, kondomi su zapravo 98 posto učinkoviti. Međutim, oni nisu tako dobri u zaštiti od infekcija koje se prenose preko kože - kao što su herpes ili genitalne bradavice. 'Dok kondomi mogu smanjiti rizik od zaraze tim infekcijama, ne mogu ih potpuno eliminirati', kaže dr. Bhuyan. 'Kondomi mogu smanjiti rizik od prenošenja herpesa s muškarca na ženu za 96 posto i sa žene na muškarca za 65 posto', dodaje. To znači da je potrebno poznavati seksualnu povijest vašeg partnera i redovito se testirati kako ne bi došlo do zaraze.

via GIPHY


Što još trebate učiniti da spriječite trudnoću?
Ako želite smanjiti rizik od trudnoće, dr. Bhuyan predlaže dugotrajnu kontracepcijsku metodu kao što su intrauterini uložak, implantat, injekcija ili kontracepcijske pilule. 'Definitivno je važno otići svom liječniku primarne zdravstvene zaštite kako bi vam pomogao u navigaciji vezano uz to koja je metoda prava za vas', kaže ona.

Kako možete učiniti kondome učinkovitijima?
Dr. Bhuyan također ima mnogo savjeta vezano uz to kako pravilno koristiti kondome, kako bi se smanjili svi rizici koji se mogu pojaviti tijekom seksa. Upozorava da kondomima može isteći rok trajanja, stoga provjerite rok valjanosti koji se nalazi na pojedinačnom pakiranju, prije nego ga upotrijebite. Kondome bi također trebali pohranjivati u okruženju sobne temperature. 'Ne smiju se pohranjivati na jako vruća mjesta i ne smiju se pohranjivati na jako hladna mjesta', upozorava dr. Bhuyan. I naravno, nikada nemojte nositi dva kondoma istovremeno. Nećete dobiti dvostruku zaštitu. Umjesto toga, trenje između dva kondoma samo povećava opasnost od pucanja kondoma. Također, ako koristite lubrikant, Dr. Bhuyan predlaže da se držite podalje od onih koji su na bazi ulja, kao što je vazelin, jer će istrošiti kondom. Umjesto toga, pokušajte s lubrikantima na bazi vode.

via GIPHY


Siguran seks može biti zeznuta tema i vrlo je važno biti dobro pripremljen prije nego se upustite u odnos jer su rizici jako visoki. Ako imate još pitanja ili želite razgovarati s nekim, Dr. Bhuyan predlaže da se uputite svom liječniku. 'Ne želim da ljudi žive u strahu i želim da znaju da mogu kontrolirati svoje vlastito seksualno zdravlje', kaže ona. 'Postoji toliko mnogo mogućnosti i važno je naučiti sve o njima', ističe.

Foto: Freepik/ Giphy

M.S.K./ Izvor

Pogledajte još:

Kakve veze ima zadovoljstvo fizičkim izgledom i pričanje s roditeljima o seksualnosti? Velike!

[NECENZURIRANO] Otkrij sve što trebaš znati o ženskom orgazmu, a nitko ti nikad nije rekao

Što napraviti i kako reagirati ako je tvoj partner spreman za seks, ali ti još nisi?

sekskondomitijelozdravljespolno prenosive bolestiinfekcijetrudnoćasavjeti

36.502
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!