0

Kada se radi o brijanju nogu ili bilo kojeg drugog dijela tijela, problem s kojim se možeš susresti je konstantno pojavljivanje crvenila i osipa. Razlog za to može biti u jednoj od ovih stvari.

Iako postoji puno različitih načina na koje se možeš riješiti neželjenih dlačica na tijelu, jedan kojim se većina djevojaka ipak služi je brijanje britvicom. Osim što je ovo jednostavan način koji svatko može raditi kod kuće, nije skup, a ni bolan  - za razliku od primjerice depilacije voskom ili lasersko uklanjanje dlačica.
Ali koliko god brijanje britvicom imalo pozitivnih strana, može imati i jednu bitnu negativnu stranu. Dovoljno je da jednu grešku od ovih radiš i nakon brijanja ti se redovito mogu pojavljivati osip i/ili crvenilo. Dobra je vijest da ih je sve moguće riješiti i izbjeći. Trebaš samo otkriti koju od ovih stvari ti radiš pogrešno.

1. Važno je koji ćeš poizvod uzeti kao bazu za brijanje

Pogreška broj 1 je ako prije brijanja noge premažeš proizvodom koji ti prvi dođe pod ruku, bilo da je to sapun, gel za tuširanje, šampon... Iako se ovo čini kao dobra ideja ili način da uštediš koju kunu umjesto da kupuješ poseban gel ili pjenu za brijanje, ovo isto tako može biti i razlog zbog kojeg ti nakon brijanja izbija osip. Koliko da su god ovi proizvodi hidratantni, kada je riječ o brijanju, trebalo bi noge premazati baš onim proizvodima na kojima je naznačeno da su za brijanje. Obični šamponi ili sapuni mogu isušiti kožu i iziritirati je, dok ovi specijalizirani za tuširanje imaju sastojke koji će smanjiti trenje kod brijanja i time smanjiti isušivanje kože.

via GIPHY


2. Uloži malo više novaca u britvicu
Može se činiti kao pravi deal kupiti pakiranje od 5 britvica koje koštaju isto koliko i malo bolje pakiranje u kojem je samo jedna. Ono što možda ne znaš je da jeftine britvice nisu baš najbolji izbor, pogotovo ako imaš osjetljivu kožu. Iako se britvica čini kao jednostavan proizvod, način na koji se proizvode je danas toliko unaprijeđen da postoji velika razlika između onih kvalitetnijih i onih lošije kvalitete. Kvalitetnije britvice imaju žilete dizajnirane s posebnim ciljem – da omoguće što bolje brijanje i da smanje iritaciju.

3. Nemoj nikada ići britvicom po suhoj koži na kojoj nema nikakvog proizvoda
Ako samo uzimaš britvicu i krećeš s brijanjem nogu bez da staviš na njih gel za brijanje ili neki drugi proizvod, to je kao da prizivaš osip. Na taj način nema nikakve zaštite između oštrica na britvici i kože, što u najvećem broju slučajeva rezultira crvenilom i iritacijom.

via GIPHY


4. Hidrazitiraj kožu prije i nakon brijanja
Hidratacija je ključna. I tu se ne misli samo na kreme. Ako ti osip i iritacija kože nakon brijanja stvaraju velike probleme, trebala bi prije kožu namočiti i vodom. Najbolje je u takvim slučajevima brijati noge tijekom kupanje ili tuširanja. Noge namoči toplom vodom jedno 2-3 minute i onda kreni na sljedeći korak. Nemoj zaboraviti ni na hidratizaciju nakon brijanja. Kožu dobro natopi kremom ili losionom, što hidratantnijim, to bolje.

5. Isperi hladnom vodom
Nakon što kožu namočiš u toploj vodi i obriješ željene dijelove, najbolje je ostatke proizvoda isprati hladnom vodom. Pore na područjima koje si brijala su otvorene i osjetljive, a na ovaj način ćeš napraviti najmanje dodatne štete koži. Ispiranje hladnom vodom će također i zaustaviti dodatne iritacije koje ti može izazvati losion koji ćeš koristit nakon brijanja.

via GIPHY


6. Nemoj biti gruba s ručnikom
Ovo se možda čini malo blesavo, ali ako brišeš noge ručnikom kao manijak, i to ti može dodatno iziritirati kožu. Umjesto da luđački ideš ručnikom gore dolje po koži, najbolje bi bilo nježno tapkati po koži i tako je osušiti.

Foto: YouTube printscreen/ Giphy

M.T.

Pogledajte još:

Vodič za početnike – kako se na što bolji i dugotrajniji način riješiti dlačica na nogama?

Otkrij sve što trebaš znati o brijanju 'tamo dolje' prije nego što dođe do katastrofe

8 grešaka koje radiš prilikom brijanja pazuha

brijanjecrveniloopisiritacijakožagreške

36.238
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!