0

Prije nego uzmeš pjenu za brijanje i britvicu te kreneš brijati bikini zonu, stani i razmisli. Brijati ovaj dio tijela britvicom nije najbolja odluka koju možeš donijeti.

U zadnje vrijeme ima toliko videa na YouTubeu i savjeta po interneta uz koje se može činiti da je sigurno bilo što napraviti kod kuće, jer uz toliko uputstva, kako pogriješiti? Pogotovo se promovira da sve što možeš, napraviš sama kod kuće i ne odlaziš u kozmetičke salone. Posebice u vrijeme korona virusa. I naravno da želiš uštedjeti novac i napraviti što god možeš sama, a bi li brijanje bikini zone trebala biti jedna od tih stvari? Je li uopće pametno brijati ovaj dio tijela britvicom? Prije nego se baciš na posao, pročitaj ovo.

1.Maknuti dlake s bikini zone (u potpunosti) – da ili ne?
Čini se kao da je postala normalna i očekivana stvar da svi trebaju maknuti sve dlake koje postoje na njihovom tijelu jer inače ne izgledaju zadovoljavajuće. Što je s bikini zonom? Hoće li se smatrati neurednim ako ne makneš svaku dlaku dolje i ne radiš to dovoljno redovito? Svatko ima svoje preferencije oko toga kako će izgledati i svatko ima pravo odabrati hoće li ili neće micati dlake sa svog tijela, pa ipak, iz higijenskih razloga, ali i estetskih, rast dlačica na bikini zoni bi trebala imati pod kontrolom, posebice preko ljeta. Pa ipak, to ne znači da se preporučuje da ih briješ s britvicom svakih par dana. Imati pod kontrolom ne znači da ih trebaš u potpunosti sve odstraniti, već ih skrati ili makni s vidljivih dijelova. I to se ne preporučuje da radiš britvicom, već potraži neku metodu koja će trajnije ukloniti dlake. Često brijanje bikini zone samo će ti iziritirati kožu, bit će crvena, nadražena, a često se curama pojavljuju i prištići ili urasle dlačice. I opet ti bikini zona neće izgledati dobro. U tom slučaju zapravo brijanjem nisi postigla puno.

2.Zdravstveni problemi koji se mogu pojaviti
Istraživanja i iskustva cura su pokazala da nepažljivo brijanje bikini zone može ispasti kao loša odluka. Osim što možeš imati raznih problema s kožom kada ju iziritiraš britvicom, postoji još problema na koje možeš naići. Jedan od njih su vaginalne iritacije i infekcije, nešto što sigurno nemaš želju imati. I ima još toga, od problema s uraslim dlačicama, preko upala, osipa do upaljenih prišteva. Naravno, ništa od ovoga nije toliko ozbiljan zdravstveni problem, ali uništavaš kožu, a i ne izgleda lijepo. Pogotovo je bitno ukoliko se baš odlučiš sama brijati bikini zonu, da uzmeš novu britvicu i nakon brijanja ju baciš. Uklanjanje dlačica voskom je primjerice opcija koja ima manje negativnih posljedica. Na kraju krajeva, sve ovisi o tome kakvu kožu imaš, jer ako je osjetljiva, problemi će te naći.

3.Dlačice su iz nekog razloga dobre za tvoje tijelo
Znaš li da postoji dobar razlog zašto imaš dlačice tamo dolje? Nisu tu samo kako bi te iritirale. Neki su liječnici došli do zaključka da obrijana friško obrijana bikini zona ostavlja ovaj dio tijela otvoreniji i pristupačniji infekcijama, čak i herpesima. Funkcija dlačica na ovom dijelu tijela je da štiti od bakterija i virusa, ali i da pomaže u smanjivanju pojavljivanja ozljeda kože i ogrebotina na ovom dijelu tijela jer ga dlačicama štiti, a sigurno ti je već jasno da ti je tu koža osjetljivija i nježnija.

4.Dlačice u bikini zoni mogu pomoći i kod seksa
Ovo sigurno nisi očekivala. Morala si primijetiti da su dlačice ovdje drugačije teksture nego primjerice one na rukama ili nogama. Medicinski eksperti su došli do zaključka da je to tako, da su jače i čvršće, zbog feromona ili kemijskih spojeva u našem znoju i drugim tjelesnim izlučevinama, od kojih te štite tako da ih upijaju, a sve te stvari utječu i na naše potencijalne partnere. Vjeruje se da feromoni potiču seksualni interes i uzbuđenje. Tako dlačice u bikini zonu mogu poslužiti za povećanje prirodnog seks apela.

5.Postoje bolje i sigurnije alternative britvici
Koji je najsigurniji način za maknuti dlačice s bikini zone? Profesionalno skidanje dlačica voskom je najučinkovitiji i najbolji način za ovaj dio tijela. Ovako imaš najveće šanse izbjeći iritaciju, alergiju ili druge medicinske komplikacije. Međutim, ako ćeš doma koristiti vosak za ovo, šanse da će proći dobro nisu toliko dobre. Čini se jednostavno to sve napraviti i sama kod kuće, ali vjeruj nam, nije. Ovo je opcija koja se preporučuje pogotovo onima koji inače imaju problema s iritacijom kože. Mnoge cure su rekle da kada su prešle na vosak, koža im se smirila.

Foto: Giphy/ Shutterstock.com - Dean Drobot

M.T.

Pogledajte još:

Na depilaciju bikini zone ne možete doći nepripremljene! Ovih 11 stvari *morate* znati

Boli li? Koliko traje? Moraš li se skinuti gola? Sve što trebaš znati o bikini depilaciji

Redovito pojavljivanje osipa i crvenila nakon brijanja nije slučajnost – ovo su greške koje radiš

bikini zonabrijanjedlačicesavjetitijelo

36.238
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!