0

Mijenjam li britvice dovoljno često? Koristim li prave proizvode za brijanje? Trebam li se uopće obrijati?

Pa, prvo, potpuno je cool da uopće ne brijete noge, ako je to vaša preferencija. Ali za one koji se odluče obrijati, vjerojatno ste shvatili da vas nitko zapravo nikad ne nauči kako nego učite kroz pokušaje i pogreške. Stoga, uz pomoć nekoliko ovlaštenih dermatologa, donosimo odgovore na sva vaša pitanja vezana uz brijanje nogu. Vjerojatno to radite krivo cijelo vrijeme.

Koliko često trebate obrijati noge?
Poput većine svakodnevnih zdravstvenih navika, zaista nema pravila o tome koliko često se trebate obrijati. Prije svega, to ovisi o tome želite li imati potpuno goli look ili skroz prirodne, neobrijane noge. Ne postoji ispravan ili pogrešan odgovor, to ovisi o vašim željama. Prema dr. Arielle Nagler, dermatologu i docentu dermatologije, to ovisi i o tipu dlake i njihovom rastu. Koliko brzo vaše dlačice rastu nakon brijanja? Imate li super debelu ili tanku dlaku?

via GIPHY


Je li okej brijati se svaki dan?
Iako dermatolozi ne preporučuju svakodnevno brijanje, ako je to ono što je vama draže, to je potpuno sigurno sve dok ste pažljivi. 'Nije opasno brijati se svakodnevno, ali to može iritirati folikule dlačica, što može uzrokovati reakciju kože', kaže dr. Mona Gohara, dermatologinja s certifikatom tvrtke Dove. Međutim, ako koristite kremu za brijanje i odgovarajući britvicu za brijanje, a nakon toga temeljito hidratizirate noge, ne biste trebali imati probleme sa svakodnevnim brijanjem. To ovisi isključivo o vašim željama!

via GIPHY


Ono što je zapravo važnije od toga koliko često (ili rijetko) brijete noge je brijete li se na ispravan način. Evo što trebate znati o tome da biste se savršeno obrijale...

Kako bi se trebale brijati?
Iako se može činiti prilično očiglednim, prva stvar je osigurati da se brijete pod tušem ili u kadi, ili barem s puno vode. A što je voda toplija, tim bolje. 'Topla voda omekšava dlake i otvara pore, stoga su pod tušem najbolji uvjeti za brijanje', kaže dr. Gohara. Dlačice će vam biti lakše ukloniti kada su mokre. Ovlaštena dermatologinja, dr. Ava Shamban, također dodaje da su idealni uvjeti za brijanje pod tušem ili u kadi jer topla voda zagrijava vašu kožu i daje vam glatku površinu. Suha površina mogla bi zapinjati u oštrici, a to bi moglo iritirati vašu kožu.

via GIPHY


Što se tiče tehnike, to ovisi o tipu dlačica. Ako imate kovrčave dlačice, dr. Shamban kaže da je najbolje da se brijete u smjeru rasta dlake. To znači da se trebate brijati u smjeru od koljena prema gležnju. Iako vam brijanje na ovaj način možda neće pružiti najbliže brijanje, pomoći će u sprječavanju urastanja dlačica i smanjit će iritaciju kože. S druge strane, ako su vaše dlačice ravne, dr. Shamban preporučuje brijanje u suprotnom smjeru od njihovog rasta – od gležnja prema koljenu.

via GIPHY


Koliko često trebate mijenjati britvicu?
Iako to ovisi o tome koliko često se brijete, Dr. Nagler obično preporučuje 30 korištenja po britvici. Osim toga, ako su vaše dlačice vrlo guste, važno je znati da će vam britvica brže postati tupa. Ako ste previše lijene da biste pratile broj upotreba, dobar pokazatelj da je vrijeme da se prebacite na novu britvicu to ako osjećate kao da morate proći britvicom više puta po jednom mjestu da biste došle do glatke kože.

via GIPHY


Kako možete spriječiti urastanje dlačica?
Što više oštrica ima britvica, tim je bolje brijanje, kaže dr. Nagler. Međutim, to znači i da je veća vjerojatnost da ćete dobiti urasle dlačice. 'Ako ste sklone urastanju dlačica, brijač s više oštrica vjerojatno nije najbolji za vas', dodaje ona.

Foto: YouTube Screenshot/ Giphy

M.S.K./ Izvor

Pogledajte još:

Vodič za početnike – kako se na što bolji i dugotrajniji način riješiti dlačica na nogama?

Na to ziher ne bi ni pomislila – neposredno prije ovih 12 radnji nije dobro uklanjati dlačice

Dlačice kao najveći neprijatelj cura – je li normalno da se pojavljuju i na trbuhu?!

brijanjenogedlačicekolikosavjetitijelozdravlje

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

Prati nas na Instagramu

33.517
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!