0

Novo istraživanje pokazalo je da oni dečki koji su naglo narasli mogu postati nespretni jer njihov mozak ne može pratiti iznenadne promjene u svojim dimenzijama. 'Nakon što naglo naraste, tijelu je potrebno vrijeme da se prilagodi', kaže jedan od autora istraživanja.

Istraživači u Italiji proučavali su način na koji se tinejdžeri kreću i otkrili da su oni koji su tijekom tri mjeseca narasli barem tri centimetra u visinu bili više nespretni od drugih. Međutim, znanstvenici su dodali da bi brojni drugi čimbenici mogli biti uključeni u motoričke sposobnosti mladih, a to su, primjerice, socio-emocionalne promjene.

via GIPHY


Glavna autorica istraživanja, dr. Maria Cristina Bisi sa Sveučilišta u Bolonji, kaže: 'Naglo povećanje visine utječe na sposobnost tijela da kontrolira svoje motoričke sposobnosti, kao što je hodanje. Nakon što naglo naraste, tijelu je potrebno vrijeme da se prilagodi promjenama, a tijekom tog vremena dečki mogu nespretno hodati. Oni koji stalno rastu mogu bolje podnijeti te promjene i tako održavati pravilno kretanje'.

via GIPHY


Istraživači su proučavali 88 ispitanika. Svi su imali 15 godina i išli su u istu školu. Njihova visina i težina bile su zabilježene tada i ponovno izmjerene tri mjeseca kasnije. Za to je vrijeme 19 dječaka naraslo čak tri centimetra ili više. Svima su stavili senzore na donji dio leđa i noge kako bi pratili njihov hod, a zatim su ih zamolili da hodaju hodnikom dugim deset metara.

via GIPHY


Nakon toga morali su raditi istu stvar, ali su uz to morali oduzimati broj osam počevši od nekog slučajno odabranog broja. Dečki koji nisu iskusili nagli rast hodali su bez problema i njihov je hod bio pravilniji, pogotovo kad se hodanju dodao matematički zadatak.

Nemojte kriviti brata ako vam slučajno razbije omiljenu šalicu u prolazu ili frenda iz razreda ako vam sve bilježnice trkne i one završe na podu. Sjetite se da oni nisu to napravili namjerno i da ne mogu na to utjecati.

Foto: Shutterstock/ Giphy

M.S.K.

Pogledajte još:

Visina kao mana? Evo zašto je super dejtati s niskim dečkom!

Visina kao problem – do koje godine i koliko rastu cure, a koliko dečki?

Visina kao vrlina: mjesec rođenja određuje koliko ćemo biti visoki

dečkibrzi rasttri centimetranespretanmozaktinejdžerizanimljivostistraživanje

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

35.866
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!