0

Plačemo nakon napornog dana u školi, kada doživimo nepravdu, kada imamo ljubavne probleme, pa čak i na neke scene iz filmova. I dok većina nas plakanje izbjegava, znanstvenici su dokazali da je plakanje zdravo! Nakon što pročitaš ovih pet objašnjenja zašto bi trebao/trebala češće plakati, sigurni smo da se više nećeš sramiti svojih suza.

1. Tijekom plakanja ispoljavaš više od svojih osjećaja.
Sigurno si čula nekoga kako govori da su suze znoj koji proizvode naše oči – e, pa to je djelomična istina! Kroz suze se rješavaš štetnih hormona stresa i ostalih toksina iz tijela, ali i prljavštine s površine oka, a to je svakako poželjna nuspojava plakanja.

via GIPHY


2. Plakanjem možeš poboljšati svoje raspoloženje.
Iako zvuči čudno, studije su pokazale da se plakanjem ustvari oraspoložujemo efikasnije nego da npr. uzmemo antidepresive. Rješavamo se negativnih emocija na zdravi način.

3. Suze mogu povezivati ljude.
Ako plačeš u prisutnosti drugih ljudi, oni postaju upućeni u tvoje psihičko stanje pa ti mogu lakše pomoći. Osim toga, ranjivost koja je vidljiva zahvaljujući plakanju i dijeljenje iskustava ojačat će tvoje odnose s ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

via GIPHY


4. Pomaže u ublažavanju boli.
Okej, možda je očito, ali valja napomenuti. Tijekom plakanja izlučujemo oksitocin i druge hormone koji umanjuju fizičku i emocionalnu bol, odnosno smiruju nas.
5. Suze djeluju antibakterijski.
Istraživanja su dokazala da suze sadrže lizozim (prirodni antibiotik tijela) koji se uspješno bori protiv bakterija i smatramo ga enzimom budućnosti.

via GIPHY


Dakle, suze su zdravije nego što si vjerojatno mogao/mogla pretpostaviti – nemoj ih susprezati!

Foto: Pixabay/Giphy/Shutterstock

M.Z.


Pročitajte još:

Ubila bi za hambić i ne prestaješ plakati? Ovo su stvari koje sve cure rade u PMS-u!

Držite maramice blizu: filmovi koji će nas uvijek rasplakati

I oni plaču: dečki priznali što ih sve može rasplakati

plakanjezdravozdravljeprednostisuze

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

36.001
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!