0

Možda si se prejela, možda te boli glava, možda si predugo skrolala po Instagramu, možda si zaljubljena, možda si nesretno zaljubljena, možda si se posvađala s nekim, a možda ne voliš ići u školu - sve to mogu biti razlozi zašto se nisi naspavala, a možda samo spavaš u krivoj pozi.

Iako ne možeš utjecati na to kako ćeš se pom noći meškoljiti po krevetu, možeš probati barem zaspati u 'pravilnoj' pozi. Ovo su najzdravije poze za spavanje:

DOBRE POZE

Spavanje na leđima - ovo je idealna poza za sve one koji imaju bolove u leđima ili imaju upale zglobova. Spavanje na leđima potiče dotok krvi u mozak. Leđa, vrat i ramena su u neutralnom položaju, stoga će se smanjiti vjerojatnost od nastanka bolova u leđima.

Spavanje na boku - ako imaš problema s hrkanjem (ili to muči osobu koja spava s tobom u sobi) onda moraš spavati na boku. Naime, hrkanje  dovodi do vibracija mekog nepca i ostalog tkiva u gornjim dišnim putovima s jakim zvučnim manifestacijama što ometa osobu koja hrče, ali i one koje spavaju u blizini. Osim što ćete spriječiti hrkanje, smanjit ćete žgaravicu koja može značajno narušiti kvalitetu sna.LOŠA POZA

Fetus položaj - iako ga možda najviše voliš, fetus položaj će otežati disanje i rad nekih organa. Nije dobro ni za izgled lica i grudi. Savijanje leđa i spuštanje glave može uzrokovati bolove u leđima, vratu i ramenima, a nakon nekog vremena, i nepravilno držanje.


NAJGORA POZA

Na trbuhu - ovim položajem se narušava prirodan položaj kralježnice i velike su šanse da će te boljeti leđa ujutro. Plus - glava ti je okrenuta u jednu stranu pa te mogu boljeti vratni mišići i ramena. Spavanje na trbuhu stvara dodatan pritisak na zglobove i mišiće, što može uzrokovati bolove, trnce i utrnulost udova.Foto: Shutterstock/Pixabay/Unsplash

I.I.

Pročitajte još:

Koju hranu možemo, a koju ne smijemo jesti prije spavanja? Upute za bolji san

[KVIZ] Kakva si spavalica – koliko si slična ekipi oko sebe?

Imaš problema sa spavanjem? Ove su pjesme idealne za miran sanspavanjepozapoze

36.485
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!