0

Utvrđeno je da cimet pomaže smanjiti rizik od oštećenja srca koje donosi dijeta s visokim udjelom masti. Također, ovaj začin pomaže osobama s dijabetesom u snižavanju razine šećera u krvi.

Cimet može preokrenuti učinak prehrane s visokim udjelom masti tako da zaustavi nakupljanje masnoća u području trbuha. On usporava proces skladištenja masti i smanjuje rizik od oštećenja srca zbog konzumiranja nezdrave hrane. Preliminarna studija, predstavljena na konferenciji American Heart Association, provedena je na štakorima, ali istraživači se nadaju da će isti rezultati biti vidljivi i kod ljudi. Tijekom istraživanja hranili su glodavce dodatkom cimeta tijekom 12 tjedana, a na kraju istraživanja utvrđeno je da imaju više antioksidativnih i protuupalnih molekula koje štite tijelo od oštećenja uzrokovanog stresom. Također, imali su manju težinu i nisu imali toliko masnoća u području trbuha, iako su konzumirale hranu bogatu mastima.


Zdravstvene prednosti cimeta također su povezane s umirivanjem probave želuca. Također, on čini ljude pametnijima jer im poboljšava razumijevanje. Ako samo posipate malo ovog čarobnog smeđeg praha u vrući napitak, zobenu kašu ili žitarice to bi moglo dovesti do jačanja proteina u mozgu koji pomaže u organizaciji i pohranjivanju informacija u vašu memoriju, tvrde istraživači u Medicinskom centru Sveučilišta Rush u Chicagu.Cimet se dobiva iz unutarnje kore stabla Cinnamomum, a od njega se proizvode štapići od cimeta i cimetov prah. Bogat je antioksidansima, može spriječiti upalu i pomoći onima koji boluju od dijabetesa snižavanjem razine šećera u krvi. Australski istraživači otkrili su da cimet smanji temperaturu želuca što pomaže probavi, a smanji ju i do dva stupnja. To zauzvrat štiti sluznicu želuca od oštećenja, smanjuje upale i štiti od mnogih bolesti crijeva.

via GIPHY


U 2010. godini, studija Centra za primijenjene zdravstvene znanosti u Fairlawnu, Ohio, otkrila je da otopina cimetove vode sadrži antioksidanse koji mogu smanjiti šanse za pretilost ili dijabetes i do 23 posto. Znanstvenici su u 2014. rekli da je ovaj začin izvor kemikalije koja može zaštititi mozak.

Hoćete li i vi od danas u svaki obrok dodati barem malo cimeta?

Foto: Freepik/ Giphy

M.S.K./ Izvor

Pogledajte još:

Jedini trik za gubitak težine koji će vam ikad trebati! Potrebno vam je samo 15 minuta na dan

Mršavljenje i druge stvari koje se događaju tijelu kada jedete svoj omiljeni namaz – kikiriki maslac!

Nikako da se riješite masnih naslaga na području trbuha? Postoji šest skrivenih razloga zašto

mršavljenjezdravlje tijelozačincimet

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

35.515
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!