2

Mnogi znanstvenici ukazuju na sve veći broj dokaza koji pokazuju da naši preci nisu bili vješti i lukavi lovci kako se voli misliti. S obzirom na to koliko je meso važno za ljudsku priču i kako su vegetarijanstvo i veganstvo preuzeli vaše Instagram feedove, možda ste se zapitali što se događa s ljudskim tijelom ako potpuno odustanete od jedenja mesa.

Ne morate se pitati više. Ovo su četiri efekta prehrane koja se bazira na biljkama i ne uključuje meso:

1. Smanjuje se broj upala u vašem tijelu.
'Proizvodi životinjskog porijekla sadrže upalne spojeve kao što su zasićene masti i endotoksini', kaže dijetetičar Jim White iz Virginia Beacha. Dodaje da je, s druge strane, prehrana bazirana na biljkama prirodno protuupalna zbog visokog sadržaja vlakana i antioksidanata.

via GIPHY


2. Mogli biste imati nedostatak određenih vitamina i minerala.
Većina vas je svjesna toga da meso sadrži mnogo bjelančevina i, ovisno o životinji, načinu rezanja i pripreme, sadrži i dosta masnoća. Ono o čemu nitko ne govori previše su vitamini i minerali koji su prisutni u mesu koje jedemo. Prehrana bez nekih od ovih vitamina i minerala kroz dulje vrijeme može imati zdravstvene posljedice. Zato vegetarijanci, i posebno vegani, često moraju potražiti izvor tih vitamina negdje drugdje. 'Ne konzumiranje mesa zahtijeva od vas da više pozornosti posvetite određenim hranjivim tvarima', kaže Marisa Moore, nutricionistica iz Atlante. Moore objašnjava da su B12, omega-3 masne kiseline i željezo samo neke od hranjivih tvari na čiji unos treba obratiti posebnu pozornost ako se odričete mesa. Mogu se naći na drugim mjestima osim u mesu - B12 se može naći u prehrambenom kvascu, izvor željeza vam može biti grah i lisnato zeleno povrće, a omega-3 masne kiseline, koje se inače nalaze u ribama, vegetarijanci i vegani mogu naći u algama, chia sjemenkama ili sjemenkama konoplje.

via GIPHY


3. Mijenja se vaš organizam, ali na dobar način.
Mikroorganizmi koji žive u vašem tijelu se sve više prepoznaju kao ključni za cjelokupno zdravlje čovjeka. Oni proizvode važne hranjive tvari, treniraju imunološki sustav, uključuju i isključuju gene, pomažu u zaštiti od raka i održavaju tkivo u crijevima zdravim. Loša vijest za ljubitelje mesa je da meso i drugi proizvodi životinjskog podrijetla mogu stvoriti nešto što se naziva trimetilamin oksid u crijevima što, iskreno, ne želite tamo. 'Konzumacija mesa potiče bakterije unutar crijeva na proizvodnju tvari koja se pretvara u toksični trimetilamin oksid, koji u visokoj koncentraciji povećava kolesterol, što može povećati rizik od bolesti srca', objašnjava White, dodajući da biljna prehrana proizvode malo ili nimalo tog toksičnog sadržaja i sadrži visoki postotak vlakana koje potiču rast zdravih bakterija unutar crijeva.

via GIPHY


4. Mogli bi si produžiti život.
S obzirom na to da je redovita konzumacija mesa povezana s nizom kroničnih bolesti, uključujući rak, srčane bolesti, moždani udar, dijabetes, infekcije, bolesti bubrega, bolesti jetre ili bolesti pluća, ne može se zanemariti taj negativan utjecaj konzumacije mesa. Pokazalo se da prehrana na biljnoj bazi rezultira sporijim starenjem stanica i tkiva, a samim time usporava starenje i produžuje život.

Foto: Pexels/ Giphy

M.S.K.

Pogledajte još:

'Neću više meso' - odlučila si biti vegetarijanka i što dalje?

Dvoboj: vegetarijanstvo ili meso?

Adele zbog svog psa želi postati vegetarijanka

vegetarijanstvovegeveganprehranabez mesaefektiutjecajorganizamtijelozdravlje

Komentari

25.02.2019.

'Konzumacija mesa potiče bakterije unutar crijeva na proizvodnju tvari koja se pretvara u toksični trimetilamin oksid, koji u visokoj koncentraciji povećava kolesterol, što može povećati rizik od bolesti srca'...
pa ne pojem 4 kile mesa dnevno jebote

MarkTKD

MarkTKD

27.02.2019.

Mozete li staviti izvore mozda? Jer dobar broj stranica i medija na internetu su pristrani odredenim uvjerenjima i nisu objektivni.
Tipa ovo za upalne procese je apsolutno nelogicno, buduci da upalne procese izazivaju bakterije i virusi kada smo bolesni. Nisam jos nijednog doktora cuo da je za upalu rekao da je zbog mesa, nego je uvijek u pitanju neka vrsta bakterije ili virusa.
Takoder bi bilo pametno uzimati citate od ljudi koji nisu certificirani strucnjaci u necemu sto je povezano s temom o kojoj pricate, nego o strucnjacima koji se bave time. Tipa za upalne procese je puno validnija izjava nekog doktora nego dijeteticara, buduci da dijeteticari se bave dijetom, iliti regulacijom unosa odredenih nutrijenata, dok se doktori bave medicinom, tj. ljudskim zdravljem.
I treca primjedba je ta sto ste naveli citat samo jedne osobe, sto ne daje skoro nikakvu validnost poanti koju izrazavate jer je to samo misljenje pojedinca, a ne struke kao kolektiva.

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

36.018
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!