1

Kad si bila mala, roditelji su te sigurno učili kako se umivati, kako prati kosu ili čistiti uši. No, što ako si to već ooooodavno zaboravila? Pogledaj koje greške činiš kod čišćenja i pranja, a da toga nisi ni svjesna.

1. Zubi
Uvijek su nas učili da redovito i temeljito peremo svoje zubiće kakp bismo sačuvali svoj osmijeh još dugo, dugo... No, tri minute koliko je preporučeno prati zube čini ti se preeeedugo. Zbog toga ih četkaš 30-ak sekundi i misliš da je to dovoljno jer, hej, dah ti je svjež i zubi izgledaju sasvim okej? E, pa to nije dobro. Zube bi morala četkati najmanje dvije minute, ako već nemaš vremena za tri.

via GIPHY


Osim prekratkog četkanja, velika greška koju sigurno i ti radiš je prerijetko mijenjanje četkice za zube. Jesi li znala da svoju četkicu moraš mijenjati svaka tri mjeseca? Da, dobro si pročitala. Jednako tako, vrlo je važno paziti na tehniku kojom četkaš zube, kao i intenzitet četkanja. Zube bi uvijek morala četkati pod kutem od 45 stupnjeva, laganim kružnim pokretima. Prejako četkanje moglo bi oštetiti zubno meso.


2. Lice

Sigurno znaš koliko je redovito umivanje važno za zdravlje tvoje kože lica, zbog čega to nikako ne bi smjela zanemarivati. No, jesi li znala da kod umivanja radiš neke greške za koje nisi ni znala? Jedna od tih je umivanje toplom vodom. Da, topla voda nije baš dobra za kožu tvog lica. Ona isušuje kožu lica, čini je osjetljivijom, a često zna izazvati i iritaciju na koži.

Umjesto s toplom vodom, lice bi trebala hladnom vodom – koliko ti god to neugodno bilo. Također zapamti da lice trebaš prati najmanje dva puta dnevno – ujutro i prije spavanja. Osim toga, lice obavezno operi i nakon nošenja make upa.

via GIPHY


3. Uši
Koristiš štapiće za čišćenje uši jer, eto, svi ostali to rade? E, pa više nemoj! Vanjski dio uha najbolje je čistiti vlažnom krpicom, a kasnije ga isprati mlakom vodom. Za unutarnji dio uha većina ljudi koristi spomenute štapiće za uši što nikako nije dobro. Na takav način samo dodatno guraš nečistoće u uho, iako pokušavaš napraviti upravo obrnuto. Čišćenje unutarnjeg dijela uha bilo bi najbolje izbjegavati jer je vrlo osjetljiv te bi mogla ozlijediti bubnjić.

via GIPHY


4. Vagina
Vagina je dio tvog tijela koje se zapravo čisti sam što znači da samu vaginu ne trebaš posebno istiti. Pogotovo nemoj koristiti sredstva za tuširanje ili industrijske sapune jer bi oni mogli izazvati iritaciju. Okolni (vanjski) dio vagine možeš ispirati mlakom vodom ili koristiti sapun koji ne sadrži umjetna bojila ili parfeme.

5. Kosa
Možda si mislila da znaš baš sve o pranju kose, ali morat ćemo te razočarati. U nekim stvarima često griješiš, a jedna od velikih grešaka je prečesto pranje kose. Da, i to postoji. Moguće je prečesto prati kosu što je ne čini zdravijom i čišćom, nego upravo suprotno. Kosu je najbolje prati svaka tri do četiri dana, ovisno o tome u kakvom je stanju. Osim prečestog pranja,  velika pogreška je I ta što prilikom pranja dovoljno ne ispereš kosu. Ostane li na tvom vlasištu šampon ili regenerator, to bi moglo izazvati svrbež, iritaciju pa i pojavu peruti.

via GIPHY


Foto: Shutterstock/Giphy

D.Š.

Rasadnici bakterija – ove stvari koristiš svaki dan, a nemaš pojma koliko su prljave

Vjerojatno ste cijeli život pogrešno nanosili dezodorans – naučite kako ga koristiti ispravno

Pogreške s donjim rubljem koje sigurno radiš - vrijeme je da prestaneš!

higijenačišćenjesavjeti za cure

36.238
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!