0

Osim ako imaš frizera koji može živjeti s tobom i u svakom trenutku paziti na tvoju frizuru (možda, u nečijim snovima...), gotovo sigurno ćeš pronaći nekoliko ispucalih vrhova koji samo čekaju da ti pokvare raspoloženje.

'Ispucali vrh nastaje zbog oštećenja najstarijeg dijela dlake', kaže frizer Cash Lawless, koji radi s poznatim osobama poput Belle Hadid i Kylie Jenner. 'Ako se ne tretiraju, ispucali vrhovi vode do onoga što većina ljudi zove lomljenje kose, a to je kad dlaka jednostavno pukne u nekoj točki koja čini pramen znatno kraćim od ostatka', dodaje Cash.

via GIPHY


Samo zato što su ispucali vrhovi toliko česti, to ne znači da moraš živjeti s njima. Sad je 2019. godina, a svjetska čuda omogućuju, ne samo sprečavanje ispucalih vrhova, nego i njihovo rješavanje kad se pojave. Što možete učiniti kako bi izbjegle ispucale vrhove? Čitajte dalje da biste saznale...
1. TRIK: Češljaj pametnije, ne jače
Iznenađenje! Nešto tako jednostavno kao što je češljanje kose može uzrokovati pucanje kose ako ste previše agresivne. 'Prestani češljati kosu kao da cijepaš drva', kaže Cash. 'Kosa je krhka, pa je nježno tretirajte'. Jedan trik za prepoznavanje toga ako si previše gruba prema svojoj kosi je zvuk koji se čuje dok kliziš četkom kroz kosu. Ako se ne čuje nikakav zvuk onda to radite kako treba, a ako čujete zvuk grebanja i/ili trganja, onda si pregruba. Ako tiho četkanje zvuči kao nemogući zadatak zbog prevelikog broja čvorova koje imaš onda kreni od vrhova svoje prema gore, kako bi nježno otpetljala kosu. Ako tvoja četka naiđe na otpor zaustavi se, ukloni čvor i kreni isponova. Isto tako, provjeri koristiš li odgovarajuću četke za kosu.

via GIPHY


2. TRIK: Drži se najnižih temperatura
Da, one tipke koje ti omogućavaju namještanje temperature na tvojoj pegli zbilja puno znače za zdravlje tvoje kose. Što je veća temperatura, tim će više štete nanijeti, a ne treba svakome 230 stupnjeva da bi postigao rezultate. Cash preporučuje smanjenje temperature pegle na 140 stupnjeva, pa provjeri hoće li to biti dovoljno da oblikuješ frizuru. Ako ne, onda možeš polako povećavati toplinu dok ne dobiješ željene rezultate. 'Morat ćeš uzimati manje dijelove i tretirati ih s nižom temperaturom, a to može i potrajati duže, ali vjerujte nam - ako možete zadržati temperaturu na manje od 175 stupnjeva, moći ćete se pozdraviti s ispucalim vrhovima', dodao je.

via GIPHY


3. TRIK: Bavi se samo čistom kosom
'Većina ulja i visoka temperatura zapravo ne idu zajedno i ne djeluju dobro na tvoju kosu', kaže Cash. 'Ako, primjerice, slučajno ostavite balzam u kosi ili ga ne isperete do kraja, možda ćeš kuhati svoju kosu umjesto da ju oblikuješ'. Stoga se pobrini da ispravno ispereš sav višak ulja i drugih proizvoda prije nego oblikuješ svoju kosu.


via GIPHY


4. TRIK: Budi dobra prema vrhovima
Ne moraš svojim vrhovima pisati ljubavna pisma, ali svakako ih ne bi trebala dirati, guliti ili trgati. 'Kad ti vrhovi kose popucaju, koristiš trenje kako bi ostrugala dlaku', Cash ističe da je igranje s vrhovima kose vrlo loša navika. Kad potrgaš ispucali vrh kose onda zapravo postavljaš crveni tepih još većem broju ispucalih vrhova i sve kraćoj dužini kose.

via GIPHY


5. TRICK: Otiđi na hair dusting (metoda šišanja koja ne skraćuje duljinu kosu, ali odstranjuje ispucale vrhove)
Nažalost, jedini pravi način za rješavanje ispucalih vrhova kose je šišanje. Jednom kad je kosa oštećena, ne postoji ništa što bi magično spojilo dijelove ponovno zajedno. Ako si vjerni protivnik šišanju, pogotovo ako pokušavati puštati kosu, reci svom frizeru da bi voljela isprobati hair dusting – tehnika šišanja koja uklanja oštećene vrhove kose bez žrtvovanja njezine duljine.

via GIPHY


6. TRIK: Koristi proizvode za ispucale vrhove
Dakle, vrhovi kose su ti ispucali. Do sljedećeg šišanja ili dustinga jedino što možeš učiniti je da ih prikriješ s pravim proizvodima. Zagladi suhe i oštećene vrhove kose pomoću seruma za sjaj kose.

7. TRIK: Hidratacija, puno hidratacije
Ako tvoji vrhovi već pucaju, tretiraj ih s velikom količinom šampona i regeneratora za njegu suhe I oštećene kose koji će proaktivno raditi protiv daljnjeg loma.

via GIPHY


8. TRIK: Često koristi maske za kosu
Ako ne želiš trošiti puno novca na nove proizvode za oblikovanje kose, isprobaj maske za kosu koje možeš sama napraviti kod kuće. Cash tvrdi da će maske za kosu koje sadrže kokosovo ulje dati tvojoj kosi sjaj i učinit će ju glatkom. Međutim, nemoj zaboraviti dobro i potpuno isprati ulje iz kose prije korištenja pegle za kosu ili bilo kakvog drugog zagrijavanja.

Foto: Freepik/ Giphy

M.S.K.

Pogledajte još:

[DIY] Recept za rast i njegu kose – drevna tajna azijskog plemena s najduljim kosama na svijetu

Kosa ti je tanka i beživotna? Vrati joj volumen brzo i lako uz trikove koji provjereno funkcioniraju

Kosa ti se prebrzo masti? Ovih 7 trikova pomoći će ti da se zauvijek riješiš masne kose

kosaispucali vrhovioštećena kosasuha kosanjega kosezdravlje koselijepa kosasavjeti

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

36.001
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!