0

Sigurno ti se barem jednom dogodilo da si toliko počela paničariti kad ti je menga kasnila da si u glavi imala sliku sebe kako piškiš na štapić i čekaš da ti se pokaže crtica koja će biti dokaz da nisi trudna. Znamo, nisi jedina.

Iako razumijemo paniku, ovo su situacije u kojima bi trebala napraviti test na trudnoću.

1. Imala si nezaštićeni seks i kasni ti menga VIŠE OD 5 DANA

Ne želimo reći da je to okej, ali svima se može 'dogoditi' nezaštićeni seks. Nezaštićeni seks nije okej zbog toga što možeš pokupiti spolno prenosive bolesti, ali i trudnoća ako si vodila ljubav za vrijeme plodnih dana. Naravno da ne trebaš raditi test dan nakon što si se seksala bez kondoma (tada možeš AKO SI SE POSAVJETOVALA S GINEKOLOGOM uzeti tabletu za dan poslije), ali ako ti menga kasni više od pet dana možeš napraviti test čisto da se smiriš. Ako si pod stresom normalno je da ti kasni, ali možda se smiriš ako test pokaže negativne rezultate.

2. Ako se nešto dogodilo s kontracepcijom

Možda si zaboravila popiti pilulu, možda vam je pukao kondom, možda piješ antibiotike koju su oslabjeli djelovanje pilula – ako je nešto od ovoga bilo za vrijeme PLODNIH DANA onda ako ti kasni menga možeš napraviti test na trudnoću.

3. Ako ti kasni menga

Ako ti je menga inače točna u dan, onda se možeš malo zabrinuti. Ali samo malo. Za vrijeme ovulacije dolazi do otpuštanja zrele jajne stanice iz jajnika prema jajovodu u kojem se događa njena oplodnja najkvalitetnijim spermijem. Oplođena jajna stanica zatim putuje prema maternici gdje će se ugnijezditi. Ako se to ne dogodi, nastupa menstruacija – ljuštenje maternice. Od samog početka trudnoće, fetus stvara hormon koji se zove hCG, ili humani CG. 
Neki testovi trudnoće mogu detektirati vrlo niske razine hCG-a, od 10 do 25 mlU/mL. Ako ste trudni, razine hCG-a u urinu u danima nakon ovulacije su otprilike kako slijedi:

8-10 dana nakon ovulacije – 0,1-10 mlU/mL
12 dana nakon ovulacije – 11-100 mlU/mL
14 dana nakon ovulacije – 90-500 mlU/ml

Tako da ako ti menga kasni i samo jedan dan, možeš napraviti test, ali on će biti 'točniji' ako čekaš dulje.VAŽNO Menga ti najčešće kasni jer si pod stresom, promijenila si prehranu, počela vježbati,...

Kad napraviti test?

Hormon trudnoće, hCG je često na najvišoj razini i najkoncentriraniji u mokraći rano ujutro, posebice ako se radi o vrlo ranoj trudnoći. Stoga je najbolje koristiti prvi jutarnji urin kad radiš test za trudnoću. I nemoj popiti tri litre vode jer možeš razrijediti urin, a to može dati netočne rezultate.

Gdje kupiti test?

Možeš ih kupiti u bilo kojoj drogeriji ili ljekarni.NAŠ SAVJET Ako te uhvatila panika i ne možeš se smiriti, nazovi ginekologa. Kod njega također možeš napraviti test, a osim toga, može te savjetovati i odgovoriti na sva tvoja pitanja. Bolje to nego da pitaš dr. Google i ispadne da uz trudnoću imaš i rak tumora.

Nemoj se bedirati i nemoj da ti bude neugodno jer ginekolozi da dan dobiju barem 20 ovakvih pitanja.

Foto: Unsplash

I.I./Seventeen

Pročitajte još:

Menga i ljeto – odgovori na najčešća pitanja koja muče sve cure

Svaki put isto – misli koje imaš kad ti kasni menga

Bed ti je pitati, ali te zanima - najvažnije info o menstrualnoj čašicimengatrudnoćatesttest na trudnoću

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

36.001
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!